Публикация

Грипът продължава да се разраства

Днес грипна епидемия е обявена в още четири области на страната - Стара Загора, Русе, Ямбол и Монтана. С това регионите, които са значително засегнати от болестта, стават 18.


До края на седмицата се очаква в някои от тях като София-област и Благоевград епидемията да бъде отменена, а в други места на страната тепърва да започне, съобщи Министерството на здравеопазването.

Междувременно епидемиологичният съвет във Варна реши до 4 февруари включително учениците да са в грипна ваканция. Според данните на специалистите пациентите с остри респираторни заболявания се увеличават. Ако в края на миналата седмица болните са били 204 на 10 000 души население, то днес те вече са 216 на 10 000.

При наличие на симптоми на болестта всеки човек трябва да посети личния си лекар и да не ходи на работа или училище.

И през тази година МЗ е осигурило антивирусни препарати, които могат да се отпускат по преценка на специалист в болничните заведения, от Спешната помощ и от личните лекари. Тези медикаменти се разпространяват чрез съответните РИОКОЗ в страната по заявка на лечебните заведения или общопрактикуващите лекари. Медикаментите се отпускат безплатно на пациентите от медицинските специалисти.

За да се предпазят хората от заразяване, най-важно е да избягват контакти с болни хора и да спазват добра лична хигиена. Това включва следните неща:
- често измиване на ръцете с вода и сапун;
- използване на дезинфекциращи кърпички за еднократна употреба на спиртна основа;
- закриване с ръка на устата и носа при кихане или кашляне;
- избягването на търкането на очи с мръсни ръце;
- често проветряване на въздуха в затворени помещения;
- редовно дезинфекциране на повърхностите в затворените помещения;
- измиване и дезинфекциране на играчките за малките деца.

Коментари