Публикация

По два донора на един милион население у нас

Започва мащабна информационна кампания за популяризирането на донорството.


По два донора на един милион население – такава е статистиката за България за 2010-та година, отчетоха от Изпълнителната агенция по трансплантация. За сравнение – в Испания се падат по 34 донора, а във Франция - по 23-ма на един милион от населението.

Данните бяха изнесени на обучителен семинар за национални координатори по донорство, който провеждат специалисти от Френската агенция по биомедицина в Университетската болница „Свети Георги” в Пловдив.

Обучението ще приключи след година и половина и ще сертифицира на европейско ниво пет базови екипа по трансплантации за болниците в Южна България. Те ще включват анестезиолози, невролози, неврохирурзи, специалисти по образна диагностика и медицински сестри, обясни д-р Теодора Джалева, директор на Изпълнителната агенция по трансплантация.

Тази директива трябва да бъде транспонирана в българското законодателство до 27 февруари 2012 г., а това не е толкова далече. И освен като написана в нашето законодателство, трябва да имаме дотогава и подготвени кадри, които да работят спрямо изискванията на тази директива, посочи д-р Джалева.

Според лекарите, основната трудност за създаване на донорската ситуация не е липсата на финанси.

„Несигурността в здравната система е това, което създава една вътрешна несигурност в близките на потенциалния донор. И изправени пред ситуацията да изразят съгласие за бъдещо донорство, при голям процент от случаите надделява тази несигурност в здравната система. Те преди всичко не са сигурни в нас като лекари. И когато излезе лекарят с цялата компетентност и знания и декларира, че техният близък е в състояние на мозъчна смърт, в голям процент от случаите роднините не са убедени в това мнение на специалиста,” отбеляза д-р Костадин Чифлигаров, координатор по донорство.

От февруари Изпълнителната агенция по трансплантациите започва мащабна информационна кампания за популяризирането на донорството у нас.

Коментари