Публикация

Стресът ли е причина за безсънието ви?

Стресът идва в различни форми, някои добри, някои лоши, и всеки човек реагира на него по различен начин.


Основните промени в начина на живот, независимо дали в работата, у дома, или в социалните взаимоотношения, често са източник на стрес, който могат да ви държи будни през нощта или да отключи вече съществуващи проблеми с безсънието.

За да се прецени в дадена ситуация дали стресът вреди на съня, се взимат предвид някои симптоми. Ако имате дългосрочни проблеми със съня, трябва да проверите дали напрежението не ви идва в повече.

Стресът е нормална част от всекидневния живот, но увеличените дози могат да предизвикат физически и емоционални проблеми.

Симптоми на стрес са:
- Проблеми със съня или промяна в моделите. - Главоболие, схванат врат, болки в гърба.
- Бързо дишане или ускорена сърдечна дейност.
- Мокри длани.
- Стомашно неразположение.
- Раздразнителност.
- Умора.
- Неспособност за концентрация.

Промените в очакванията за живота или желанията също могат да доведат до стрес. Промени в брака или другите отношения, работата, финансовите затруднения или семейните задължения - всички те носят допълнително напрежение.

Важно е да преосмислите всички аспекти на живота, защото стресът може да се натрупва с времето. Ако смятате, че именно той е причината за проблемите със съня, обсъдете вариантите с вашия лекар, за да откриете начини за намаляване на стреовите ситуации и за подобряване на нощната почивка. 

Коментари