Публикация

„Софарма” произведе извънредно 50 хил. опаковки „Деавит”

Заради увеличеното търсене „Софарма” произведе извънредно 50 хиляди опаковки от медикамента за деца „Деавит”, съобщи фармацевтичната компания.


Компанията изтъква, че винаги е реагирала на потребностите на българските пациенти и е изпълнявала социални функции в моменти, в които на останалите фирми им е икономически неизгодно да произвеждат и внасят необходимите медикаменти.

От пазара от миналата година липсва конкурентният вносен продукт, който беше изтеглен с решения на европейски лекарствени агенции и Изпълнителната агенция по лекарствата.

За да задоволи по-голямото търсене, „Софарма” е произвела 110 611 опаковки от медикамента „Деавит” през 2010 г., спрямо 64 300 опаковки през 2009 г.

Новите партиди са достатъчни да покрият търсенето на медикамент с витамин Д за два месеца и в следващите дни ще достигнат до аптеките след заявка от дистрибуторите.

„В отговор, с участието на някои от органите на изпълнителната власт и активисти на Българския фармацевтичен съюз, които никога не са се допитвали до нас за производството и снабдяването с този конкретен продукт, получихме нагнетяване на напрежение в обществото за липсата на лекарството и слухове за преустановено производство, които не можем да приемем.

„Софарма” произвежда и никога не е преустановявала производството на това изключително важно за здравето на малките деца лекарство, с което са израснали поколения българи. То е изключително достъпно като цена, както и всички останали лекарства на компанията, и спекулации, че не се произвежда в опит да се направи бърза печалба за сметка на българските пациенти с извънреден внос на скъпи вносни лекарства, са неуместни”, изтъкват от фармацевтичната компания.

Коментари