Публикация

Кънките горят калории и прогонват стреса

Вържете ли кънките, веселяшки ще се погрижите за тялото и духа. Но не в някое заведение, а на ледената пързалка. Ще сте в перфектна форма, ако я посещавате три пъти седмично за около час. Пируетите идеално стягат бедрените и седалищните мускули. За час ще изгорите доста калории, ще се заредите с енергия и ще избягате от стреса.


У нас напоследък ледените пързалки никнат като гъби. Преди година ги имаше на почти всеки площад в по-големите градове, а сега обикновено около голям търговски център.

Феновете на кънките в София можеха да правят ледени пируети само на закритите пързалки в „Зимния дворец” и на „Славия”. А вече ги има из цяла София и можете просто да изберете най-близката, защото почти няма разлика в цените. И за вход, и за наем на кънки парите са едни и същи, но на различните пързалки има различни отстъпки и гратис време за ползване.

Най-голямата пързалка на Балканите, разположена на 1400 кв.м площ, е на езерото „Ариана”. Входът е 5 лева, наемът на кънки за час – 4 лева. Пързалката е денонощна, като, разбира се, в определени часове се почиства задължително. От 8 до 10 учениците се пързалят безплатно.

Подобно е разписанието и на пързалката пред Народния театър. Тя също работи денонощно, но е по-малка – 600 кв.м. Двеста чифта кънки се дават под наем, който е 4 лева за цял ден. Входът за пързалката е 5 лева, за ученици – 4. Децата и учениците се пързалят безплатно сутрин до 10 часа. Всички абонати на LOOP и членовете на M-Tel Club могат да се възползват от 20% намаление за вход всеки делничен ден от 8 до 18 часа.

От средата на декември ледена пързалка има и пред търговския център на „Цариградско шосе”. Работи всеки ден от 8 до 24 часа. За около час и 20 минути ще платите 9 лева за пързалянето и кънките.

Ако пък искате да карате на закрито, вечер може да вържете кънките в Зимния дворец. Отворен е за любители всеки делник след 18:30 часа. Цената за един час е 4 лева, а за кънки под наем се плаща 3 лева на час. В събота и неделя също може, но в определени за това часове – от 13 до 14:30, от 17 до 18:30 и от 19:00 до 20:30 ч.

На „Славия” входът е 5 лева, кънките под наем – 4. Можете спокойно да карате след работа в сряда и петък от 18:30, а събота и неделя на обяд от 11:30 и вечерта от 17:00 ч.
Ако не сте нахлузвали кънки от дете, няма страшно. След няколко падания може и да отидете в спортен магазин и да си купите чисто нови. Но ако искате да се забавлявате просто за час след работа или през уикенда, то на пързалката ще ви дадат под наем.
Не отивайте от автомобила направо на пързалката. Необходима е лека загрявка и са ви достатъчни 10 минути по-енергично ходене.

Изберете кънки с един номер по-големи, но пък краката ви не трябва да се кривят, а да са добре стегнати в глезена. Ако не са ви удобни, когато се изправите на два крака, си поискайте други.

Чорапите ви да са дебели и високи. Ръкавиците са задължителни, за да не си нараните ръцете. Облечете се като зелка, тъй като ще загрявате и ще ви е по-удобно да сваляте дрехи.

Докато сте още начинаещи, карайте покрай мантинелата, а не в центъра на пързалката. Така е по-безопасно за вас, а и няма да пречите на останалите. Ако за пръв път се качвате на леда, дръжте тялото си наведено напред, за да пазите равновесие. Не ръкомахайте, а дръжте ръцете до тялото. Няма смисъл и да се държите за ръце с друг новак, тъй като ще паднете заедно.

Първо трябва да се научите да ходите по леда, а изпълнения ала Катарина Вит оставете за по-късно. Придвижването става, като пренасяте тежестта от единия на другия крак с малки, еднакви крачки. Важно е да вдигате цялата кънка, а не да я хлъзгате по леда, за да не падате.

Падането е лесно, ставането – трудно. В каквато и поза да се озовете след падане, задължително трябва да застанете на колене, за да се изправите. Ставането, което не минава през колене, е опасно.

Спирането става, като прехвърлите тежестта на единия крак, а с другия спирате, извъртайки пръстите навътре, и леко заоравате в леда.
Когато си почивате, не сядайте на мантинелата, тъй като кънките могат да наранят някого.

Кънките са, общо взето, три вида: за хокей, за фигурно пързаляне или за шорттрек. За забавление обаче се пързаляйте само с хокейните или фигурните. Ножът на кънките за фигурно пързаляне продължава след края на обувката и има остър връх, докато тези за хокей нямат зъбци и ножът е точно толкова, колкото е и подметката. При фигурните е много важно кожата на обувката да заеме формата на крака, без да стяга, но и не трябва да се набира при свиване. Ако искате просто да се пързаляте без сложни пируети, аксели и тулупи, хокейните кънки ще ви свършат работа. При тях е важно да не хлопат, но и да не стягат. Ако ви убиват, преди да ги вържете, то на леда ще ви стискат двойно повече.

Хубавите кънки за любители са над стотина лева, а с още нули са тези за маниаци и професионалисти. Можете да намерите и под стотина лева. Всичко зависи колко време ще прекарвате на леда, амбицията ви за виртуозни пируети и от дълбочината на портфейла.
По-честичко заменяйте чехлите с кънки, вместо да зяпате телевизия. Така ще се забавлявате, ще се запознавате с нови хора, ще сваляте килограми и ще ваете мускули и усмивки.

Коментари