Публикация

Бъдещето на роботизираната хирургия у нас

Над 300 пациентки са оперирани с робота „Да Винчи” до момента. С роботизираната система Университетската болница „Д-р Георги Странски” в Плевен работи от 2008 г., две години след разработването и въвеждането й в САЩ.


Проф. Григор Горчев, ректор на плевенския Медицински университет, и екипът му  представиха днес стратегия за развитие на роботизираната хирургия в страната.

Роботизираните операции са бъдещето на хирургията, защото са много по-щадящи за пациента и възстановяването е много по-бързо, подчерта проф. Горчев, който е първият сертифициран хирург на конзола с робота „Да Винчи”.

Ректорът на МУ-Плевен изтъкна, че в началото работата на екипа в Плевен е била оценена много по-добре в САЩ, отколкото в страната. Доказателство за това е, че специалистите са избрани миналата година да представят европейския опит в областта на роботиката на конгрес във Флорида –  Орландо.

За две години в Плевен са оперирани около 80 жени с рак на шийката на матката. За сравнение в Швеция за година са направени 30 интервенции, а в Италия  - 40.
Интересът към този вид хирургия у нас е голям - листата на чакащи пациентки е запълнена до септември.

От този месец Министерството на здравеопазването поема финансирането на гинекологичните операции на жени с онкозаболявания, които се правят с робота. Ведомството ще дава за всяка операция 8 000 лв. Отделно при подобни интервенции здравната каса ще доплаща още 1000-1700 лева. Средствата ще покрият интервенциите на около 100 пациентки. 

Проф. Григор Горчев подчерта, че в последните години у нас се наблюдава увеличаване на случаите на рак на маточната шийка, като има райони, които са ендемични – Перник и Бургас. Заболяването засяга все по-млади жени. Докато преди години ракът на маточната шийка се е срещал предимно при жени над 40 год., сега диагнозата се поставя и на момичета на 18 години.

Според него причината за това е липсата на профилактика и на национална програма за борба с рака.

Коментари