Публикация

Нова методика на финансиране тревожи директори на онкоцентрове

Директорите на 10-те комплексни онкологични центъра (КОЦ) дадоха писмено своите предложения относно това как е най-добре да бъдат финансирани управляваните от тях болнични заведения.

„В новата методика, която ни е предложило министерството, има много неясноти и нещата са изключително усложнени” – заяви пред Хелт медия д-р Господин Игнатов, управител на варненския онкологичен диспансер „Д-р Марко А. Марков”.

Според д-р Игнатов и колегите му 50-те милиона, заделени за диспансеризация, трябва да бъдат разпределени или на базата на преминал болен през стационар, или на базата на регистрираните в канцер регистъра: „Ако парите ни бъдат отпускани на този принцип, ние ще се ангажираме да правим отчети по новата методика към Министерството на здравеопазването, за да може и там да добият яснота точно колко в действителност струват отделните изследвания в едно онкологично отделение, защото един диспансерен преглед на болен първа и втора година в никакъв случай не струва 80 лева”.

Управителите на онкологични центрове са силно обезпокоени и от наложените ограничения за диспансерно наблюдение. При новата методика през първата година онкоболните ще се викат 4 пъти в годината, от втората до четвъртата година, когато често се наблюдава прогресия на заболяването  – 2 пъти годишно, а след това – само веднъж.

Както обясни пред екипа ни и д-р Мария Рачева, управител на „Междуобластен диспансер за онкологични заболявания със стационар Велико Търново”, важно е в името на всички пациенти да се стигне до някакъв консенсус между здравното министерство и онкологичните центрове: „Нашата цел е да не остане пациент с раково заболяване, за когото да няма средства за наблюдение и проследяване. Всеки с такова социално значимо заболяване трябва да има възможността да влезе в системата и да получи съответното адекватно лечение”.

Очаква се през тази седмица да стане ясно дали министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов ще вземе под внимание предложенията на управителите на онкологичните центрове, или през 2011 година финансирането ще се осъществява по новата спорна методика.

Коментари