Публикация

Нова методика на финансиране тревожи директори на онкоцентрове

Да остане старият механизъм за финансиране поискаха представителите на Националното сдружение на лечебните заведения по онкология по време на среща със заместник-министъра на здравеопазването д-р Михаил Зортев.


Директорите на 10-те комплексни онкологични центъра (КОЦ) дадоха писмено своите предложения относно това как е най-добре да бъдат финансирани управляваните от тях болнични заведения.

„В новата методика, която ни е предложило министерството, има много неясноти и нещата са изключително усложнени” – заяви пред Хелт медия д-р Господин Игнатов, управител на варненския онкологичен диспансер „Д-р Марко А. Марков”.

Според д-р Игнатов и колегите му 50-те милиона, заделени за диспансеризация, трябва да бъдат разпределени или на базата на преминал болен през стационар, или на базата на регистрираните в канцер регистъра: „Ако парите ни бъдат отпускани на този принцип, ние ще се ангажираме да правим отчети по новата методика към Министерството на здравеопазването, за да може и там да добият яснота точно колко в действителност струват отделните изследвания в едно онкологично отделение, защото един диспансерен преглед на болен първа и втора година в никакъв случай не струва 80 лева”.

Управителите на онкологични центрове са силно обезпокоени и от наложените ограничения за диспансерно наблюдение. При новата методика през първата година онкоболните ще се викат 4 пъти в годината, от втората до четвъртата година, когато често се наблюдава прогресия на заболяването  – 2 пъти годишно, а след това – само веднъж.

Както обясни пред екипа ни и д-р Мария Рачева, управител на „Междуобластен диспансер за онкологични заболявания със стационар Велико Търново”, важно е в името на всички пациенти да се стигне до някакъв консенсус между здравното министерство и онкологичните центрове: „Нашата цел е да не остане пациент с раково заболяване, за когото да няма средства за наблюдение и проследяване. Всеки с такова социално значимо заболяване трябва да има възможността да влезе в системата и да получи съответното адекватно лечение”.

Очаква се през тази седмица да стане ясно дали министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов ще вземе под внимание предложенията на управителите на онкологичните центрове, или през 2011 година финансирането ще се осъществява по новата спорна методика.

Коментари