Публикация

НС отхвърли създаването на комисия по случая в Горна Оряховица

Народното събрание отхвърли предложението на „Синята коалиция” да бъде създадена временна анкетна комисия за изясняване на случая в болницата в Горна Оряховица.


От 169 гласували 90 депутати бяха против комисията, а 61 – за. 18 народни гласуваха „въздържал се”.

През декември четирима лекари от лечебното заведение бяха задържани по подозрения за умишлено умъртвяване на новородено, като в последствие бяха пуснати.

Вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че има доказателства за извършеното от тях престъпление. От парламентарната трибуна той изчете стенограми от подслушани разговори между лекари и директора на болницата. Министърът заяви, че „едно бебе е било умишлено умъртвено”. Впоследствие петорна експертиза постанови, че най-вероятно бебето е било родено мъртво.
Вчера градската прокуратура оневини Цветан Цветанов за оповестената от него информация.

„Възможно ли е някой да стои на тази трибуна и да казва, не на лекар, а на последния човек, на последния гражданин в страната: „Ти си изверг! Ти си убиец на деца!”. Не е възможно. Трябва да го защитим. Как иначе?! Кой да защити тези хора, ако истината е на тяхна страна. Призовавам Народното събрание да не бяга от тази отговорност, защото така както започна да бяга от всички теми, ще добяга до предсрочни избори”, каза съпредседателят на „Синята коалиция” Иван Костов.

Идеята за комисията беше подкрепена от всички опозиционни сили.

Депутатът Михаил Миков заяви, че Коалиция за България ще обжалва решението на прокуратурата, с което се отказва образуването на досъдебно производство по случая. Той отбеляза, че вещественото доказателствено средство по случая е било магнитен диск, а не „четиво за министъра”, както е било обявено пред народните представители.

„Големият политически въпрос, пред който сме изправени, е допустимо ли е специалният инструментариум на държавата да се използва за политически цели на един министър”, отбеляза от своя страна Лютви Местан от ДПС.

От ГЕРБ обаче възразиха, като отбелязаха, че прокуратурата вече е извършила проверка и не е установила нарушения. Затова и парламентът трябвало да се съобрази с това становище.

Коментари