Публикация

Защо у нас все още умират жени от рак на маточната шийка?

В България, член на ЕС, в ХХІ век всеки ден по една жена умира от предотвратимото заболяване рак на маточната шийка. Мислите, че това не ви засяга, защото вие нямате този рак или пък сте мъж? Дълбоко се лъжете!


Защото мъжете губим своите съпруги и майки на децата ни, а никоя жена не знае дали утре няма да чуе страшната диагноза при случаен гинекологичен преглед.

Казвам „случаен”, защото отдавна нямаме държавно организирана профилактика в тази област, пък и в която и да е друга. Жестокото е, че от рак на маточната шийка много често умират жените в разцвета на силите си – между 35 и 45 години.

И тъй като в света на пазарната икономика болестите също са пари, нека да видим цифрите. Ваксина срещу рака на маточната шийка за всички, на които е подходящо да се постави, би струвала 16 милиона лева на година. А бездействието по отношение на заболяването излиза над 86 милиона.

Тук всеки си мисли – ами направо давайте ваксините. Ама сметката е друга. 86-те милиона изглеждат някак виртуална загуба – пари за лечение и от загубен трудов потенциал. А 16-те милиона са пари в брой, които трябват тук и сега.

Пък и резултатът от ваксината, макар и сигурен, ще се почувства след 10 години. Затова се изисква тези, които взимат решенията, да могат да мислят с години напред. А не с хоризонт до следващите избори. Само тогава ще се доближим до Финландия, където този вид рак вече е екзотика.

Коментари