Публикация

Д-р Н. Нешева: НЗОК не прави политика

В системата на здравеопазването има спокойствие. Здравната каса не прави политика.


Това каза д-р Нели Нешева, управител на институцията.

Тя увери, че между касата и здравния министър няма конфликт. Преди дни министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов заяви, че здравната каса не може да бъде държава в държавата и да води политика, различна от тази на здравното ведомство.

"НЗОК, ръководството и лично аз не водим абсолютно никакъв конфликт, нямаме конфликт, нямаме борба, нямаме притеснение. Ние работим. И от последните 6-7 месеца, когато аз бях избрана от Народното събрание да бъда управител на касата, ние правим само едно – искаме да направим спокойствие в системата на здравеопазването. Сроковете, които съм обещавала, винаги са спазени и затова в системата на този етап относно разплащане има спокойствие, има равновесие, има разбирателство", подчерта управителката на касата пред БНТ.

По-късно пред журналисти д-р Нешева представи новата методика за разплащане с болниците.

По думите й отвореното бюджетиране ще даде възможност на директорите на болниците да прогнозират разходите си и да преразпределят средства от месец в месец и дори в различните тримесечия.

Д-р Нешева посочи, че първо директорите на лечебните заведения ще изчислят колко да им е годишният бюджет. Прогнозите трябва да бъдат изготвени върху обема дейност, която е извършена през предходната година. Предложенията ще бъдат разгледани от районните каси и от Надзорния съвет на НЗОК.

"Новата методика е отворена и гъвкава, а прякото участие на директора на лечебното заведение в процеса на разпределяне на средства е момент на демократичност и прозрачност", каза д-р Нели Нешева и допълни: "Директорът на болницата не е прост разпределител на средства. Той трябва да бъде мениджър, да прояви гъвкавост, да предвиди какви средства са му необходими спрямо обема извършена дейност".

Договорите с болниците ще бъдат сключени до 20 февруари.

Коментари