Публикация

Световен ден за борба с раковите заболявания

Днес е Световният ден за борба с рака. Решението за отбелязването му е записано в Парижката харта срещу рака. Тя е приета на днешната дата през 2000 г. във френската столица по време на Първата световна среща за борба с рака в новото хилядолетие.


Ракът е водеща причина за смъртността в световен мащаб. Специалистите предупреждават, че 84 млн. души ще умрат от рак между 2005 и 2015 г., ако не се вземат мерки.

Тютюнопушенето, стресът, нерационалното хранене, обездвижването, затлъстяването, прекомерната употреба на алкохол, използването на наркотици, инфекциите са сред основните причини за възникване на злокачествените заболявания.

По данни на гражданско обединение „Заедно срещу рака” у нас през 2009 г. са регистрирани 33 хиляди новозаболели от рак. Най-разпространени остават ракът на гърдата, на белия дроб и на дебелото черво.

От 1 януари държавата въведе нови два задължителни прегледа за профилактика на рака на гърдата и на простатата. На тях подлежат всички жени между 50 и 69 години и мъжете над 50 години.

Коментари