Публикация

Сдружение „Антималигноцит”: ИАЛ показа пълно безхаберие

Продуктът „Антималигноцит” никога не се е разпространявал в България.


Това уточняват от едноименното сдружение.

Вчера здравното министерство съобщи, че Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) няма да регистрира „Антималигноцит” като медикамент за лечение на онкологични заболявания и занапред. Причините за това били както в неизяснения състав на този продукт, така и в действащия Регламент (ЕО) N 726/2004 на Европейския парламент и на Съвета

„Според този нормативен документ всички иновативни и високотехнологични медикаменти за лечение на злокачествени заболявания се оценяват единствено от Европейската агенция по лекарствата по т.нар. централизирана процедура.
Разрешението за тяхната употреба се издава от Европейската комисия”, уточни МЗ.

Според сдружение „Антималигноцит” обаче, „за пореден път ИАЛ е показала пълно безхаберие към агонизиращите онкоболни и техните близки с изявлението си”.

„Липсата на информация за активната съставка на „Антималигноцит”, не може да бъде причина за нерешаване на проблема. „Антималигноцит” съдържа няколко аминокиселини, които са известни, и активна съставка от билки. Едва ли такъв продукт може да бъде заплаха за здравето на онкоболните на фона на традиционната терапия.
Създателят на продукта ще оповести съставката, в случай че държавата ни покаже интерес и загриженост за своите болни, които искат и този метод на лечение”, изтъква организацията.

Тя посочва, че не отговаря на истината информацията, че продуктът може да бъде регистриран единствено в Европейската агенция по лекарствата: „Всяка държава-членка може да разреши даден продукт за употреба, за да отговори на специални потребности на пациента, като това става с наредба на министъра на здравеопазването, а продуктът се използва само в страната-членка, а не в ЕС”.

„Време е политиците, които са излекувани с лекарството, а и не само те, ако имат съвест и морал, да отговорят на потребностите на тези болни, ако е необходимо - и със законодателни промени. Премиерът Бойко Борисов нееднократно е заявявал, че ГЕРБ е с кауза, за да се случват добри неща за хората, както и че ще се правят закони за тях.
Надяваме се - и болни, и здрави, както и създателят Продан Христов, че това управление е различно от предишните, с каквото впечатление останахме преди една година, когато г-н Борисов заяви политическа подкрепа за решаването на казуса. Тя, за наше съжаление, се оказва абсолютно  недостатъчна.
Искаме да разберем, защо министър Нанев виждаше решение на проблема, а сегашният министър – не, въпреки че експертите в МЗ са същите и днес”, отбелязват в открито писмо от сдружение „Антималигноцит”.

Изпълнителната агенция по лекарства ще направи проверка дали неразрешеният за употреба препарат се разпространява у нас. Ако се окаже, че това е така, ще бъдат наложени съответните санкции, които достигат до 50 000 лв. Освен това ще бъде преустановено разпространението на продукта.

Коментари