Публикация

Предлага се създаването на фонд за лечение на наркозависимите

Депутати от „Синята коалиция” предлагат чрез промени в Закона за контрол на наркотичните вещества и перкурсурите да бъде създаден фонд за наркозависимите.


Идеята е получила принципна подкрепа от всички парламентарни групи.

При срещи с майки на непълнолетни наркозависими вносителите на промяната са установили, че тези деца не могат да бъдат лекувани подобаващо, защото в психиатричните болници липсват необходимите условия за това.

„В България се обръща внимание само на детоксикацията на лицата с наркотични зависимости, а на всички ни е ясно, че това са предимно млади хора. Никой не обръща достатъчно внимание на рехабилитацията и ресоциализацията на тези деца”, изтъкна депутатът д-р Ваньо Шарков.

Той поясни, че идеята е управлението на новия орган да се осъществява по подобие на Фонда за асистирана репродукция.

Всички глоби и санкции по закона за наркотичните вещества се предлага да влизат във Фонда за лечение на лицата с наркотична зависимост, като те да бъдат използвани за терапията на нуждаещите се.

През следващата седмица, най-вероятно в четвъртък на заседанието на Комисията по здравеопазване, ще бъдат поканени граждански сдружения, представители на държавата и хората, които се занимават с лечението на наркозависимите, да дадат своите предложения.

Коментари