Публикация

Т. Захариева: Най-добре е НЗОК да осигурява онколекарствата

Провеждането на търговете за лекарства от болниците ще се отрази негативно на пациентите.


За това предупреди Теодора Захариева, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването, която участва на среща дискусия с пациенти в Плевен.

Според нея е най-добре търговете да се осъществяват от касата, защото там правилата са ясни - има пациент - има лекарства, няма пациент - няма плащане за лекарство.

Теодора Захариева отбеляза, че напоследък се спекулира с това, че средствата за онкология тази година са увеличени, защото всъщност те ще отидат за покриването на по-високите цени на лекарствата.

„На търга има възможност да се смъкват цените, но когато тези търгове се правят по болници, вече се влиза в отношенията на две търговски дружества - болница и дистрибутор. В този случай болницата е задължена да направи своите спецификации по позитивен лист, където цените на лекарствата са високи и парадираното увеличение ще поеме точно това завишение”, заяви председателката на ЦЗПЗ.

Тя изрази и притеснението си, че по този начин парите ще отидат в джоба на дистрибуторите, съвсем законово. Според нея друга причина търговете да се провеждат от касата е, че средствата по болниците се получават на исторически принцип. Те се отпускат не в зависимост от нуждите, а колкото е получавано миналата година с малка прогноза за тази.

Теодора Захариева посочи като пример болница, в която има само един пациент с определено онкологично заболяване - това означава, че търговецът трябва да участва в търг, за да доставя лекарство на пациент и половина за следващата година. Според нея  това е абсурдно, защото такъв търговец едва ли има. Затова тя отново апелира към здравното министерство да поправи грешката си и търговете за лекарства да се правят от НЗОК. 

„Правата на пациентите се потъпкват и от друга наскоро приета наредба - за избор на екип”, смята Теодора Захариева.

„С цел да има някакъв регламент беззаконието за избор на екип се узакони с наредба”, посочи тя и допълни, че чрез тази наредба разписаното ни гарантирано право на достъп до здравеопазване минава през джоба.

„От влизането в сила на заповедта лекарят вече иска касовата бележка, за да покажеш, че си го избрал, за да влезеш в кабинета му”, допълни Теодора Захариева.

Коментари