Публикация

АПБЗ иска оставката на д-р Теодора Джалева

Според директорката на Изпълнителната агенция по трансплантация се търси скандал там, където го няма.


Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания иска оставките на д-р Теодора Джалева, директор на Изпълнителната агенция по трансплантация, и на София  Мутафчийска, директор на Фонда за трансплантации в чужбина.
„Мотивите за това са явното несправяне с ръководните постове, които заемат. В търсене на причина за тяхната зле свършена работа, те търсят изкупителна жертва сред пациентските организации. Ние няма да позволим да бъде опетнено името на Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания и пациентската общност, чиято единствена цел е качественият живот на българския пациент.

Няма да позволим българските пациенти, чакащи своята животоспасяваща трансплантация, да бъдат заложници на хора, които не се справят със своите задължения, защото никой няма право да рискува здравето и живота им поради своята некомпетентност.
Не е нужно да си герой, за да спасиш живот”, посочва в отвореното писмо АПБЗ.

Асоциацията изтъква, че никога не е искала държавата да купува органи за страдащите пациенти.

„Точно обратното – ние сме първата неправителствена организация у нас, която застана зад прокламацията на донорството – според законодателството на Република България”, отбелязва пациентското сдружение.

Според него е „акт на неспасени човешки животи, на безхаберие към страданието на пациента, акт на лоша административна организация и на неизпълнен ангажимент към обществото” връщането в бюджета на 4,7 млн. от отпуснатите 5 млн. лв. на Фонда за трансплантации в чужбина.

От Асоциацията на пациентите с бъбречни поставят въпроси, заради които, според тях, се търси дискредитирането им в обществото:

- Защо до момента не е изнесен в публичното пространство регистър на преживяемостта на трансплантираните пациенти – по лечебни заведения?;

- Защо за сайта на Изпълнителната агенцията по трансплантации бяха похарчени пари, а в него пациентът не може да открие актуална информация?;

- Защо не са публично оповестени проверките на Министерството на здравеопазването, Инспектората към МЗ и компетентните органи, които бяха извършени през 2010 г. на Изпълнителната агенцията по трансплантации, Центъра „Фонд за трансплантации” и болниците, извършващи трансплантациите у нас?;

- Защо бяха върнати 4 700 000 лв.? Кой е виновен?

Потърсена за коментар, д-р Джалева заяви пред health.bg, че първо ще обсъди позицията си по случая със здравното министерство.

Тя подчерта, че на въпросите, които отправят от асоциацията, многократно е било отговаряно.

„Опитват се да търсят скандал там, където го няма. Това не е добре за трансплантациите, за донорството в България”, допълни д-р Джалева.

Коментари