Публикация

Любовният триъгълник - обвързване, интимност, страст

Три основни съставки формират всяка успешна връзка. Ако една от тях не е както трябва, то отношенията с партньора се превръщат в бреме.


Обвързване, интимност и страст са най-важните качества за една успешна връзка. Всъщност те с право могат да бъдат наречени „любовен триъгълник".

За съжаление, не много двойки могат да създадат добър триъгълник. Някои от тях са напълно извън равновесие и партньорите изпитват възмущение, разочарование и дори гняв.

Ако искате да подобрите нещата, първо се опитайте да откриете коя страна на триъгълника ви създава проблеми и се съсредоточете върху подобренията в тази област.

Обвързване: Тази част е свързана с това колко сте отдадени на запазването на връзката жива и здравословна. Верността към партньора също участва тук. Преданост, отговорност, задължение, дълг – това са все синоними на обвързването. Във всяка връзка има добри и лоши моменти. Именно задълбочеността на обвързването показва до каква степен връзката ще понесе препятствията и лошите неща.

По скала от едно (най-малко) до десет (най-много), как бихте оценили нивото на обвързаност в отношенията ви?

Интимност: Това е близостта в една връзка - нещата, които споделяте с партньора си, които никой друг не знае - тайна, опит и т.н. Интимността е много повече от сексуална и физическа близост. Тя определя колко удобно се чувствате с партньора си. Може ли да изразявате себе си открито, без страх от критики? Може ли да бъдете уязвими, без да се нараните? Интимността в една връзка е това, което те кара да се чувстваш удобно с друг човек.

По скала от едно (почти като непознати) до десет (изключително близки), как бихте оценили нивото на интимност в отношенията ви?

Страст: Страстта е енергията в една връзка - желанието да бързате от работа само, за да бъдете с партньора си. Страстта е непосредствеността, похотта, еротиката, романтиката, ентусиазма.

По скала от едно (скука и рутина) до десет (огън и вълнения), как бихте оценили страстта във връзката ви?

В идеалния случай и трите страни на „любовния триъгълник" следва да бъдат балансирани.

Ето как би изглежда връзката ви, ако някоя от страните е небалансирана:

Обвързване и интимност, без страст: Този вид връзка не е в опасност от разпадане. Въпреки това, тя има нужда от креативност и мотивация, за да се запали искрата, която някога е имала.

Страст и обвързване, без интимност: Това е като фатално привличане. Нещо кара тези партньори да бъдат заедно. Въпреки това, те не могат да накарат връзката си да се задълбочи.

Страст и интимност, без обвързване: Тази връзка е за „една нощ”. Привличането и огънят е там, но има чувство на неудовлетвореност и несигурност за това колко време ще продължи.

Ако сте открили слабото място на вашата връзка, се постарайте да направите всичко по силите си, за да заздравите отношенията с партьора си, но само при положение, че си заслужава. Ако сте стигнали до извода, че нямате бъдеще с този човек, по-добре се разделете, за да не се наранявате повече.

Коментари