Публикация

Пеенето като лек

Пеенето разведрява, но може ли да лекува? Специалистите се опитват да намерят научни доказателства в подкрепа на твърдението, че то може да допринесе и за лечението на паркинсон и други тежки болести, отбелязва Дойче веле.


Всеки знае, че пеенето те кара да се чувстваш добре. На Моника поставили диагнозата Паркинсонова болест преди близо 9 години и оттогава тя е член на хора „Sing for Joy” /Пей за радост/. Този хор е създаден през 2003 г. специално за страдащи от бързо развиващ се паркинсон.

„Пеенето ми помага да се съсредоточа и тренира лицевите ми мускули, защото това заболяване е в състояние да доведе до атрофия на всички мускули, ако не предприемаш сериозни усилия, а гласът е като всеки мускул: ако не го тренираш, си отива”, разказва Моника.

Медицинско пеене

Изненадващо е, че всъщност твърде малко медицински изследвания са предприети досега в подкрепа на твърдения като това. Все пак британският научноизследователски център за изкуство и здраве Sydney de Haan се опитва да пропагандира пеенето като фактор за здравето от 2005 г. насам.

„Медиците все още не са истински схванали ролята на творческите дейности за хората с увредено здраве”, коментира директорът на центъра Стивън Клифт.

Центърът подготвя проучване за значението на пеенето за хората с хронични заболявания на дихателните пътища. Изследването ще ползва стандартизирани техники за измерването на функциите на белия дроб, дихателните пътища и общото ниво на активност преди и след уроци по пеене.

Клифт се надява да докаже, че контролът върху дишането, упражняван по време на пеене, може да се окаже успешен метод за подобряване на издръжливостта и намаляване на стреса.

„Пеенето може да вдъхне на хората увереността да сторят повече, отколкото са имали намерение до момента. Творци като музикантите или художниците нямат особени навици да разглеждат онова, което правят от научна гледна точка. До голяма степен става дума за свързване на две области от живота, които изглеждат твърде далечни една от друга”, казва Клифт.

Пеещите болници излизат на мода

Волфганг Босингер е музикотерапевт в психиатрични болници из Германия през последните 25 години. Вдъхновен от изненадващия успех на хора, който сформира в една от болниците през 2006 г., през 2009 г. той решава да основе така наречените „Пеещи болници”.

В момента в Германия съществуват 11 сертифицирани болници с пациентски хорове, една подобна болница има и в Румъния, а в Австрия през тази година предстои отварянето на първото „музикално” лечебно заведение.

Коментари