Публикация

Как да изберем подходящото спално бельо?

Докато чакаме сутрин на спирката поредното превозно средство, което да ни закара до работното място, ние все по-честичко си мечтаем да сме на топло под завивката.


Замисляли ли сте се обаче колко важен е изборът на одеяло и спално бельо? От тях до голяма степен зависи дали ще се чувстваме комфортно и дали почивката ни ще е пълноценна.

Как да изберем най-подходящите за нас възглавници, чаршафи, калъфки, завивки? Екипът ни посети столичен магазин за продажба на спално бельо. Феерия от цветове и шарки премрежи погледа ни и ни потопи в уютната обстановка на любимото ни място в зимните студове. Оказа се, че никак не е лесно човек да спре вниманието си на нещо определено, защото разнообразието от модели, материали и десени е огромно. Но нека бъдем по-конкретни.

Възглавницата е основна предпоставка за спокойния ни сън. Тя намалява напрежението в мускулите и осигурява ефективна опора за главата и врата. На пазара се продават възглавници с различни форми и функции - пътнически, ортопедични, анатомични, декоративни и др.

Потърсихме мнението на дерматолога д-р Лиляна Дикманова от Варна, която ни увери, че повечето възглавници вече се правят с качествени хипоалергенни материали. Едни от най-скъпите са от гъши пух, който има свойството да не се степва и да не се събира на едно място, не позволява задържането на влага и в същото време запазва топлината, притежава противоалергични натурални свойства и не попива миризми. Цените на такива възглавници достигат до 50-70 лв.

Доста хитови са и възглавниците с мемори пяна. Тя е високотехнологичен материал, разработен от НАСА за американските астронавти с цел предпазване от големите гравитационни сили, действащи върху телата по време на излитането на совалките. Името й означава буквално „пяна с памет” или „паметлива пяна”. Ролята й е да разпредели тежестта и натиска равномерно по повърхността й.

Възглавница от такъв материал също не излиза евтино – между 70 и 150 лв., но комфортът и удоволствието си струват.

Естествено, предлагат се и по-евтини възглавници (между 5 и 30 лв.) – със силиконов или латексов пълнеж. Те са хигиенични и имат естествена въздушна пропускливост, т.е. възглавницата „диша”.

Латексовите са по-твърди и осигуряват стабилна опора.
Олекотените завивки са предпочитани от доста семейства. През този сезон най-добре си изберете завивка със зимна вата. Съветваме ви да не посягате към евтините въпреки съблазнителната цена от 10 лв. например. Защото най-вероятно материалите са некачествени и след няколко пранета от завивката ви ще е останало парче плат с дупки и разнищен пълнеж.

Хубавите и качествени олекотени завивки струват над 25 лв. Те най-често са със силиконов пух, а по-големият брой нишки предопределя и по-голяма здравина. За комплект долен (100%) памучен чаршаф, две калъфки и плик си пригответе не по-малко от 30-40 лв.

Оказва се, че българинът предпочита по-топлите и светли цветове за своето спално бельо, защото е доказано, че те успокояват и предразполагат организма към почивка. Постлан върху легло, един качествен и красив спален комплект може да прилича на живописна картина.

Ако все пак одеялото е вашият избор, то имате отново няколко алтернативи не само според десена, но и според материала. Най-евтините и сравнително топли одеяла са от полар (между 8 и 15 лв.), по-скъпи са тези от полиестер и акрил. Някои хора обаче не могат да се разделят със старото, жулещо родопско одеяло.

На каквото и да се спрете, трябва да знаете, че ако одеялата, чаршафите и калъфките не се перат често, те лесно стават развъдник на домашни акари. Според Световната здравна организация от алергии страдат 20% от населението на Земята и повече от половината от случаите са именно алергии към домашните акари.

Това е малко паякообразно животно, което живее в т.нар. домашен прах. Акарите се считат за едни от най-честите ‎причинители на астма. Хранят се с мъртви кожни клетки, обичат да живеят на топли и скришни места: килими, матраци, дюшеци, спално бельо.

Да бъдем внимателни в избора си на спално бельо съветва и проф. Божко Божков. Той е утвърден интернист, кардиолог и алерголог. Той потвърди, че неподходящото спално бельо може да предизвика редица проблеми, ако в него се развъждат паразити.

Според санитарните норми дюшекът трябва да се сменя на всеки 5-8 години. „На пазара има доста матраци, които притежават антиалергични свойства. На по-чувствителните хора им препоръчваме и по-често пране на чаршафите, завивките и калъфките, за да се предпазят от алергични реакции”, каза проф. Божков. Такива реакции могат да бъдат появата на астма, сенна хрема, екзема, запушен/течащ нос, сърбящи/сълзящи очи, кихане, ринит и други.

Коментари