Публикация

8 антистрес храни

Стресът ни дебне от всякъде и по всяко време - докато се движим, шофираме по разбитите пътища, докато се справяме с напрегнатата работа и общуваме с близките си. Но кой днес не е стресиран?


Специалистите смятат, че безразборното хранене е една от главните причини за стреса и че той може да се намали с включването на следващите 8 храни в диетата ни:

Кисело мляко: Киселото мляко действа много добре особено през лятото, защото е лека храна, която се смила лесно, посочват диетолозите. Киселото мляко, както и всички млечни продукти са богати на тиросин, който повишава нивото на серотонин в мозъка. Протеините увеличават неврохормона в мозъка, който успокоява стресираните нерви. Ако не обичате натурално кисело мляко, опитайте с плодово – с ягоди, боровинки или манго.

Натурален шоколад: Освен че е вкусен, натуралният шоколад  понижава нивото на стресовите хормони и възстановява нарушения от стреса биохимичен баланс на организма. Според диетолозите организмът се нуждае от много антиоксиданти, а те се съдържат в шоколада във вид на флавоноиди. Най-много флавоноиди има в натуралния шоколад. Освен че повишава настроението, шоколадът е и афродизиак и затова някои го наричат „любовен химикал”. Той съдържа фенетиламин – вещество, което се отделя в мозъка при преживяване на положителни емоции като влюбването.

-brr-

Цитрусови плодове: Всички плодове са полезни за намаляване на нервното напрежение, защото съдържат натурална захар, която облекчава стреса. Най-добре действат цитрусовите плодове. Плодовата захар действа благотворно на целия организъм. Един път дневно изяждайте по 1 обилна порция плодове и  ще усетите прилив на енергия.
 
Бадеми: Бадемите са полезни не само за поддържане на лъскава коса. Те действат и като лекарство срещу стрес. Тези ядки са богати на витамин B2, витамин E, магнезий и цинк. B-витамините и магнезият участват в производството на серотонин, който поддържа настроението и облекчава стреса. Цинкът противодейства на някои негативни последствия от стреса, а витамин Е е антиоксидант, който унищожава свободните радикали, допринасящи за стреса и сърдечните болести.

-brr-

Билков чай: Както черният, така и билковият чай пречат на трупането на килограми, но същевременно повишават и настроението. Чай от лайка, жасмин и от други билки вършат чудеса за организма. Билките са лекарство за успокояване на мозъка и нервната система.

Риба: Освен че е богат източник на омега 3 мастни киселини, рибата съдържа важни В витамини, особено борещите стреса B6 и B12. Всъщност, B12 е един от най-важните витамини, които участват в синтеза на химикала на щастието в мозъка. Недостигът на този витамин може да предизвика дори депресия. Морските дарове съдържат голямо количество цинк, който също намалява стреса.

-brr-

Броколи: Известно е, че този зеленчук върши чудеса, но малко хора знаят, че той има и свойството да бори стреса. Броколито е пълно с намаляващите стреса В-витамини, включително фолиева киселина, която помага за намаляване на симптомите на стреса, тревожността и дори депресията. Освен това този зеленчук е богат на фибри и регулира чревната дейност при запечен или разхлабен стомах, които понякога са последствие от стреса.
 
Чесън: Освен че „пази от магии”, чесънът намалява напрежението, стреса и нивото на кръвната захар. Ако се чудите как да го включите в диетата си, яжте туршия от чесън. Развитието на хипертония се провокира от т.н. оксидативен стрес – когато организмът произвежда реактивни кислородни видове в по-голямо количество от съдържащите се в него антиоксиданти. Чесънът е богат на антиоксиданти и помага за презареждането на организма с тях, от което се намалява стресът.
 

Коментари