Публикация

Шоколадът – супер полезен

Тe са установили, че шоколадът съдържа повече полезни растителни съединения, отколкото много плодови сокове.

Тестовете показват, че черният шоколад на прах съдържа повече антиоксиданти и полифеноли - защитават организма от рак, сърдечни заболявания и др.

Като „суперхрани” обикновено се класифицират тези с високо съдържание на антиоксиданти - вещества, които предпазват от окисляване и могат да спрат мутацията на здравите клетки.

Изследователите сравнили различни храни - черен шоколад, какао, микс за горещ шоколад, както и плодови сокове, включително боровинки и нарове.

Резултатите, публикувани в Chemistry Central Journal, показали, че тъмният шоколад и какаото имат по-голяма антиоксидантна активност и повече флавоноли от плодовете.

Коментари