Публикация

Нестандартно средство срещу стреса по време на сесия

Неочаквана помощ по време на студентските сесии може да дойде от... специално обучени кучета, които съдействат в борбата срещу стреса.


Специална програма в това направление са разработили учени от Масачузетс, съобщи Дойче веле.

Университетът „Тафт” в щата Масачузетс се е заел да окаже съдействие на своите стресирани от изпитите студенти. Отдавна по време на сесии библиотеката е с удължено работно време, на разположение са и психологически консултанти. Но спектърът от предложение не се ограничава с това - междувременно студентите могат да се възползват от безплатни масажи или занимания с йога, или пък да си починат с някоя лазерна игра. И най-новото - използването на специално обучени за терапия кучета.


-brr-

Елементарен метод срещу стреса

„Надявам се тези кученца да ме окуражат малко и да ми облекчат ученето”, казва 19-годишната Хлое Вонг, студентка първа година по специалността „Медицина”. През това време гали овчарката, донесена от административния директор в квартирата й.

Вонг описва първия си семестър като много напрегнат. Но контактът с овчарското куче и още редица други четириноги, които управителят на общежитието Михаил Блис е осигурил за нея и за нейните колеги, допринася за отпускането. Книгите и компютърът остават за известно време на заден план - докато студентите галят животните, хранят ги и си играят с тях.

„Всеки студент изпада в стрес по време на сесия”, казва Блис. Идеята за кучешкия проект му идва след като самият той по време на следването си в нюйоркския университет е бил включен в програма със сходен характер. Нещо толкова елементарно като контактът с едно куче помага изключително ефективно срещу стреса, обяснява Блис.


-brr-

С куче наблизо се учи по-лесно

Точно по време на сесията студентите са под особено голям стрес, а някои имат и да наваксват с материала, казва Брайън ван Брънт, председател на американското дружество за психологическа консултация във висшите учебни заведения. Програми като тази с кучетата позволяват на студентите да си освежат главите и да натиснат с нови сили копчето „старт”, добавя той.

Коментари