Публикация

Онкопрофилактиката във Варна само с направление или след плащане в брой

Независимо че България вече е призната като страната с най-лошата профилактика на онкологичните болести и непрестанно повишаваща се заболеваемост от рак, дори и съществуващите безплатни прегледи се спират.


Това стана във варненския онкодиспансер „Марко А. Марков”, който вече е регистриран като общински Комплексен онкологичен център. Като такъв финансирането на дейността му се извършва единствено от здравната каса, като пари се отпускат само за преминалите през хирургично лечение или химиотерапия.

По този начин средства за безплатна профилактика, каквато традиция съществуваше години наред, вече няма и хората трябва да си плащат или да си вземат направление от личния лекар.

Преди тази промяна варненският онкодиспансер годишно е получавал 5-6 млн. лв. от финансовото министерство, които са изразходвани за безплатни прегледи и изследвания.

По същия начин стои и въпросът с болните от рак, които не са си платили здравните осигуровки. Ако медиците лекуват такива пациенти, сметката остава за лечебницата. Ръководството на Комплексния онкологичен център ще прецени дали има изход от ситуацията, но чак след няколко месеца. Първо трябва да се види какви пари ще получава от здравната каса и какво може да се задели за безплатна профилактика. Но дори да остане нещичко в полза на варненци, то няма да може да покрие нуждите на областта, както беше до миналата година, когато всеки желаещ имаше свободен достъп до специалист.

Коментари