Публикация

Скрининг на скрити бъбречни заболявания при децата

Доста от симптомите за бъбречни заболявания при децата като честото ходене до тоалетната, нощното напикаване или по-високото артериално налягане се неглижират.


Такава позиция изрази доц. Анелия Буева, ръководител на Клиниката по нефрология и хемодиализа към Университетската детска болница в София.

Изводите й се базират на резултати от изследване, организирано от клиниката, започнало в края на миналата година.

Скринингът включва ехографско изследване на отделителната система – бъбреци, пикочен мехур, уретери. Чрез тест ленти се изследват и 12 показателя на урината. Измерва се още кръвното налягане, талията на децата като основен показател на метаболитен синдром, а също и теглото и ръстът.

Досега от кампанията, чиято цел е да ранно диагностициране на скрити симптоми на бъбречни заболявания, са обхванати 627 деца на възраст от 3 до 16 години от София.

Оказва се, че 5,5% от децата страдат от скрити бъбречни заболявания. Обобщените данни сочат още, че 8,4 % от децата имат отклонения във функцията на пикочния мехур, като при тях е открит т.нар. голям пикочен мехур. 12 на сто са със затлъстяване, а 38 на сто имат повишени стойности на артериалното налягане. Има дори фрапиращ случай на липса на единия бъбрек при дете, за което родителите не са подозирали.

Около 3000 възрастни у нас са на диализа. Всяка година нови 700 пациенти започват диализно лечение.

Предстои провеждане на такива изследвания и във Варна и Добрич, като окончателните резултати ще бъдат обявени на Световния бъбречен ден – 10 март.

Коментари