Вече сте овладели изкуството на флирта, майчинството за вас е детска игра, мъжът ви боготвори, а свекървата ви се възхищава, но вас ви гризе мисълта, че можете на постигнете още в кухнята.
От прочутите готвачи, които се явяват по различните телевизионни предавания, може да се научи много – от варенето на обикновени спагети до майсторството на приготвянето на неустоими сладки изкушения, но има някои трикове при готвенето, които са открили нашите баби и майки.
Наскоро във Великобритания бе издадена книгата „Как се изстисква лимон”с над 1000 кухненски тайни. Ето някои от тях:
КАК Е НАЙ-ПРАВИЛНО ДА СЕ СЧУПИ ЯЙЦЕТО?Чукнете яйцето на гладка повърхност, а не на ръба на купата, защото тогава черупката се раздробява повече и парченцата от нея, които често попадат в суровия белтък, се отстраняват трудно.
КАКВО МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ, ЗА ДА НЕ ПОТЪВАТ ПЛОДОВЕТЕ НА ДЪНОТО НА СЛАДКИША?Преди да прибавите стафиди или други плодове към тестото ги оваляйте в малко брашно. Тази техника е подходяща и за шоколадовия чипс.
ПОМОЩ, ПРЕСОЛИЛА СЪМ ЯДЕНЕТО! МОЖЕ ЛИ ДА ГО ПОПРАВЯ?Само ако рецептата включва киселина – лимонов сок, оцет или вино. Може да опитате да прибавите още малко киселина, за да неутрализирате солта. И обратно - прекалено киселото ядене може да се поправи като се добави сол.
КАК СЕ ИЗСТИСКВАТ НАЙ-ДОБРЕ ЛИМОНИТЕ?Най-сочни са лимоните с тънки кори. Как се познават тънкокорите лимони? Тяхната кора трябва да е гладка, без грапавини. Обикновено лимоните с малък или среден размер са с по-тънки кори от големите. Лимонът се изстисква най-добре със сокоизтисквачка, но ако го правите на ръка преди това го търкулнете по кухненския плот и го сложете в микровълновата печка за 30 секунди.
-brr-
ПО КАКВО СЕ ПОЗНАВА УЗРЯЛАТА ДИНЯ?Както повечето плодове узрялата диня се усеща тежка за размера си. Приятното ухание в областта на корена също е добър знак. Доближете динята до ухото си и я почукайте няколко пъти. Зрялата диня кънти все едно е куха.
КАК СЕ СЪХРАНЯВАТ ГЪБИ В ХЛАДИЛНИКА?Гъбите се спаружват, ако се съхраняват в пластмасова опаковка. Най-добре е да се извадят от опаковката и да се поставят в картонена кутия, като всеки ред гъби се покрива с кухненска кърпа. Преди да се сложат в хладилника кутията се затваря плътно. По този начин гъбите ще останат свежи поч

ти 2 седмици.
КАК ДА РАЗМЕКНА МАСЛОТО ОТ ХЛАДИЛНИКА БЕЗ ДА ГО РАЗТОПЯ?Напълнете 1 чаша с много гореща вода от чешмата и я оставете така няколко секунди, за да се затопли. Излейте водата и обърнете чашата върху маслото и то ще омекне за по-малко от минута.
ЗАЩО НЕ МИ БУХВА СМЕТАНАТА?Сметаната трябва да е охладена преди да се разбива. Студената сметана бухва по-добре от топлата.
КОЙ Е НАЙ-ДОБРИЯТ НАЧИН ЗА ЗАМРАЗЯВАНЕ НА ПРЕСНИ ПОДПРАВКИ?Накълцайте подправките, сложете ги във форми за лед заедно с малко пилешки бульон и замразете. Подправяйте с тези ароматни ледени кубчета супите и ястията. Кубчетата със замразена мента, но с вода, може да се добавят към студен чай
КАК ДА НАТРОША КОЗЕ СИРЕНЕ БЕЗ ЗА СТАНЕ НА КАША?Поставете го във фризера за 20-30 минути и след като го извадите то ще се троши на малки парченца.
-brr-
ИМА ЛИ НАЧИН ДА СПАСЯ ЗАГОРЯЛАТА СИ ТЕНДЖЕРА?Това става с един прост трик. Покрийте дъното с един пласт сода бикарбонат и го залейте с малко вода. След няколко часа содата ще отлепи загорялата храна и ще измиете съда лесно. По този начин се изчиства дори и загорялото мляко.
КАК ДА ПРЕМАХНА МИРИЗМАТА НА ЧЕСЪН ОТ ДЪСКАТА ЗА РЯЗАНЕ?Наръсете дъската със сол. Разрежете 1 лимон на четвъртинки и търкайте с тях солта по дъската, като от време на време изстисквате сок от лимона. Оставете дъската да постои така 2-3 минути и след това я обършете с влажна кърпа.
КАК ДА ПОЗНАЕМ ДАЛИ РИБАТА Е ПРЯСНА?Прясната риба трябва да е влажна и лъскава, без вдлъбнатини. Престоялата изглежда изсъхнала. Прясната няма остра рибна миризма, а ухае свежо на море. Рибата трябва веднага да се сложи в хладилника – колкото по-кратко време е навън, толкова по-добре. Преди готвене винаги я помирисвайте. Ако имате и най-малкото съмнение, че е стара, я изхвърлете.
ОБИЧАМ ДА ПРАВЯ СЛАДКИШИ, НО УКРАСЯВАНЕТО ИМ НЕ МИ СЕ ОТДАВА. ДАЙТЕ СЪВЕТ?С острия край на клечка за зъби първо очертайте надписа на тортата, например „Честит рожден ден”. След това върху тези очертания поставете разтопен шоколад или сметана. Така ще избегнете грешки и ще оформите буквите по-лесно.
КАК ДА ИЗБЕГНА НЕПРЕКЪСНАТОТО ХОДЕНЕ ДО КОШЧЕТО ЗА БОКЛУК, ДОКАТО ГОТВЯ?За да не губите време с непрекъснато ходене до кошчето за боклук, докато готвите, поставете в мивката една голяма цедка и слагайте в нея всички обелки, черупки от яйца и други отпадъци. Течностите изтичат през цедката, а твърдите остатъци не запушват мивката. Когато приключите с готвенето, изхвърлете съдържанието от цедката в кошчето за боклук.
Коментари