Публикация

Тайни от кухнята

Вече сте овладели изкуството на флирта, майчинството за вас е детска игра, мъжът ви боготвори, а свекървата ви се възхищава, но вас ви гризе мисълта, че можете на постигнете още в кухнята.


От прочутите готвачи, които се явяват по различните телевизионни  предавания, може да се научи много – от варенето на обикновени спагети до майсторството на приготвянето на неустоими сладки изкушения, но има някои трикове при готвенето, които са открили нашите баби и майки.

Наскоро във Великобритания бе издадена книгата „Как се изстисква лимон”с над 1000 кухненски тайни. Ето някои от тях:
 

КАК Е НАЙ-ПРАВИЛНО ДА СЕ СЧУПИ ЯЙЦЕТО?
Чукнете яйцето на гладка повърхност, а не на ръба на купата, защото тогава черупката се раздробява повече и парченцата от нея, които често попадат в суровия белтък, се отстраняват трудно.

КАКВО МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ, ЗА ДА НЕ ПОТЪВАТ ПЛОДОВЕТЕ НА ДЪНОТО НА СЛАДКИША?
Преди да прибавите стафиди или други плодове към тестото ги оваляйте в малко брашно. Тази техника е подходяща и за шоколадовия чипс.
 
ПОМОЩ, ПРЕСОЛИЛА СЪМ ЯДЕНЕТО! МОЖЕ ЛИ ДА ГО ПОПРАВЯ?
Само ако рецептата включва киселина – лимонов сок, оцет или вино. Може да опитате да прибавите още малко киселина, за да неутрализирате солта. И обратно - прекалено киселото ядене може да се поправи като се добави сол.

КАК СЕ ИЗСТИСКВАТ НАЙ-ДОБРЕ ЛИМОНИТЕ?
Най-сочни са лимоните с тънки кори. Как се познават тънкокорите лимони? Тяхната кора трябва да е гладка, без грапавини. Обикновено лимоните с малък или среден размер са с по-тънки кори от големите. Лимонът се изстисква най-добре със сокоизтисквачка, но ако го правите на ръка преди това го търкулнете по кухненския плот и го сложете в микровълновата печка за 30 секунди.

-brr-

ПО КАКВО СЕ ПОЗНАВА УЗРЯЛАТА ДИНЯ?

Както повечето плодове узрялата диня се усеща тежка за размера си. Приятното ухание в областта на корена също е добър знак. Доближете динята до ухото си и я почукайте няколко пъти. Зрялата диня кънти все едно е куха.
 
КАК СЕ СЪХРАНЯВАТ ГЪБИ В ХЛАДИЛНИКА?
Гъбите се спаружват, ако се съхраняват в пластмасова опаковка. Най-добре е да се извадят от опаковката и да се поставят в картонена кутия, като всеки ред гъби се покрива с кухненска кърпа. Преди да се сложат в хладилника кутията се затваря плътно. По този начин гъбите ще останат свежи почти 2 седмици.

КАК ДА РАЗМЕКНА МАСЛОТО ОТ ХЛАДИЛНИКА БЕЗ ДА ГО РАЗТОПЯ?
Напълнете 1 чаша с много гореща вода от чешмата и я оставете така няколко секунди, за да се затопли. Излейте водата и обърнете чашата върху маслото и то ще омекне за по-малко от минута.

ЗАЩО НЕ МИ БУХВА СМЕТАНАТА?
Сметаната трябва да е охладена преди да се разбива. Студената сметана бухва по-добре от топлата.

КОЙ Е НАЙ-ДОБРИЯТ НАЧИН ЗА ЗАМРАЗЯВАНЕ НА ПРЕСНИ ПОДПРАВКИ?

Накълцайте подправките, сложете ги във форми за лед заедно с малко пилешки бульон и замразете. Подправяйте с тези ароматни ледени кубчета супите и ястията. Кубчетата със замразена мента, но с вода, може да се добавят към студен чай

КАК ДА НАТРОША КОЗЕ СИРЕНЕ БЕЗ ЗА СТАНЕ НА КАША?
Поставете го във фризера за 20-30 минути и след като го извадите то ще се троши на малки парченца.

-brr-

ИМА ЛИ НАЧИН ДА СПАСЯ ЗАГОРЯЛАТА СИ ТЕНДЖЕРА?

Това става с един прост трик. Покрийте дъното с един пласт сода бикарбонат и го залейте с малко вода. След няколко часа содата ще отлепи загорялата храна и ще измиете съда лесно. По този начин се изчиства дори и загорялото мляко.
 
КАК ДА ПРЕМАХНА МИРИЗМАТА НА ЧЕСЪН ОТ ДЪСКАТА ЗА РЯЗАНЕ?
Наръсете дъската със сол. Разрежете 1 лимон на четвъртинки и търкайте с тях солта по дъската, като от време на време изстисквате сок от лимона. Оставете дъската да постои така 2-3 минути и след това я обършете с влажна кърпа.

КАК ДА ПОЗНАЕМ ДАЛИ РИБАТА Е ПРЯСНА?

Прясната риба трябва да е влажна и лъскава, без вдлъбнатини. Престоялата изглежда изсъхнала. Прясната няма остра рибна миризма, а ухае свежо на море. Рибата трябва веднага да се сложи в хладилника – колкото по-кратко време е навън, толкова по-добре. Преди готвене винаги я помирисвайте. Ако имате и най-малкото съмнение, че е стара, я изхвърлете.

ОБИЧАМ ДА ПРАВЯ СЛАДКИШИ, НО УКРАСЯВАНЕТО ИМ НЕ МИ СЕ ОТДАВА. ДАЙТЕ СЪВЕТ?

С острия край на клечка за зъби първо очертайте надписа на тортата, например „Честит рожден ден”. След това  върху тези очертания поставете разтопен шоколад или сметана. Така ще избегнете грешки и ще оформите буквите по-лесно.

КАК ДА ИЗБЕГНА НЕПРЕКЪСНАТОТО ХОДЕНЕ ДО КОШЧЕТО ЗА БОКЛУК, ДОКАТО ГОТВЯ?

За да не губите време с непрекъснато ходене до кошчето за боклук, докато готвите, поставете в мивката една голяма цедка и слагайте в нея всички обелки, черупки от яйца и други отпадъци. Течностите изтичат през цедката, а твърдите остатъци не запушват мивката. Когато приключите с готвенето, изхвърлете съдържанието от цедката в кошчето за боклук.
 

Коментари