Публикация

Информационен център ще подпомага пациентите

От днес започва работа Информационен център в помощ на пациентите. Той се сформира във връзка с трансфера на лекарства по Наредба 34 от Министерството на здравеопазването към Националната здравноосигурителна каса и въвеждането на нови процедури за получаването им.


Това съобщи Националната пациентска организация (НПО).

Целта е да се улеснят и обучат пациентите за работа с новите процедури, да се намали вероятността от възникване на административни пречки и да се обезпечи безпроблемното преминаване на лекарствата от МЗ към НЗОК.

От 1 март по новите процедури ще се отпускат лекарствата за следните заболявания: акромегалия и хипофизарен гигантизъм, белодробна хипертония, болест на Фабри, кистозна фиброза, болест на Гоше, болест на Уилсън, сърдечно, бъбречно и чернодробно трансплантирани пациенти, хипопитуитаризъм, синдром на Търнър, синдром на Прадер-Вали, злокачествено новообразувание на млечната жлеза, злокачествено новообразувание на ендометриума, злокачествено образувание на простатната жлеза, бета-таласемия и вродени коагулопатии.

На сайта на НПО на адрес www.npo.bg е разработена специална секция, която съдържа изчерпателна информация относно реда и стъпките за отпускането на лекарства за всяко отделно заболяване, описание на необходимите документи, които трябва да се набавят, къде и как се подават документите, към кого да се обърнат пациентите при възникване на казус, къде и как ще става получаването на медикаментите.

Всички необходими образци на документи за различните заболявания са налични за изтегляне в PDF формат в секцията „Проекти”.

На горещата линия на пациентското сдружение 0700 10 515 (всеки делничен ден между 11:00 и 17:00 часа, на цената на един градски разговор от цялата страна) медицинските консултанти ще информират пациентите за новите изисквания и ще оказват съдействие при необходимост от разясняване на процедурите.

Информационният център ще продължи да функционира и занапред във връзка с плановете на МЗ за прехвърляне и на други лекарства за онкологично болни и хемодиализирани към НЗОК. За целта вече са сформирани работни групи към министерството. Представители на пациентите в работните групи са Теодора Захариева от Българския пациентски форум и д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация.

Коментари