Публикация

Нарушенията в начина на живот причиняват безплодие

Промяната на начина на живот, тютюнопушенето, хаос в работата и други житейски нарушения причиняват безплодие при жените, твърдят индийски експерти.


Съвременните жени живеят на бързи обороти, което причинява стрес, а той от своя страна се отразява на менструалния цикъл и хормоналния баланс. Тези нарушения могат да отключат репродуктивни проблеми.

Късните бракове (след 30-годишна възраст) са друга причина за безплодие. Жените откриват твърде късно, че имат някакви гинекологични проблеми, тъй като до този етап от живота си не са опитвали да забременяват. Започва лечение, което често включва хормонална терапия, и може да се стигне и до ин витро процедури, за които също трябва време.

Учените съветват жените да избягват крайностите в живота си – строги диети или преяждане, вредни навици – цигари и алкохол, стрес и обездвижване, и когато забележат някакви промени в организма си е добре да потърсят консултация със специалист. Навременната намеса на лекар може да предотврати репродуктивните затруднения, ако не са необратими.

Коментари