Публикация

В малките населени места нямало да останат болници

В населените места с под 25 000 души население няма да остане нито една болница.


Причината е, че поради завишените изисквания малките общински болници няма да успеят да сключат договори със здравната каса, алармираха от Сдружението на общинските болници, цитирани от БНР.

Малките болници няма да могат да сключат договори по клиничните пътеки, които носят най-много пари. Две трети от отделенията в общинските болници са получили най-ниското - първо ниво на компетентност, и ще трябва да изпратят пациентите си в листите на чакащите на по-големите болници, въпреки че до миналата година те са извършвали необходимите им лечебни дейности.

От сдружението прогнозират, че по този начин ще се ограничи достъпът на пациентите и рязко ще се влоши обслужването в малките населени места. Общинските болници ползват само 14 процента от бюджета на здравната каса за болнична помощ. Те са в тежко финансово състояние, поради невъзможността на общините да ги издържат, и част от тези лечебни заведения ще фалират, твърдят от сдружението.

Други малки болници пък ще сключат договори с касата за до 40 на сто по-малко клинични пътеки, защото изискванията в стандартите предполагат излишно завишаване на броя на лекарите и апаратурата.

Срокът за сключване на договори е до 20 февруари, въпреки това общинските болници все още нямат яснота за правилата, по които трябва да стане това.

Коментари