Публикация

БЛС ще дефинира понятието „лекарска грешка”

На събора на БЛС в края на март вероятно ще бъде променен Кодексът по лекарска етика. В него ще има дефиниция на лекарска грешка, но тя ще бъде разделена на „системна” и „индивидуална” грешка.


Това съобщи председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.

БЛС цели да бъдат избегнати т.нар. системни грешки, поради които не се гарантира пътят на пациента до лечебното заведение, лекаря и по-нататъшното поведение на лекаря. В това може да бъде въведен ред.

Системната грешка е грижа на всички – и на политиците, и на медиите. И тя трябва да бъде сведена до нула, каза д-р Райчинов, като подчерта, че не бива да очакваме от етичните комисии точни срокове за решаване на конкретен проблем, тъй като изясняването обикновено е бавен и труден процес.

БЛС вече е създал Комисия по правила за добра практика, която започва работа незабавно. Общите правила са вече изработени и се очаква одобрението на министъра, а конкретните правила по специалности, т.нар. пътеводители във всяка дисциплина, ще са готови до края на годината. Това ще сложи ред в системата, ще даде задължителните и препоръчителните стъпки на лекаря и ще е база в преценката дали има допусната грешка.

УС на лекарския съюз изрази голямата си тревога заради „зачестили негативни публикации, насочени срещу лекарското съсловие като цяло”.

С уговорката, че може би звучи параноично, д-р Райчинов направи паралел с времето преди разпускането на организацията през 1947 год., когато е имало кампания срещу „алчните и некадърни” лекари. Той също така сравни нашумелия случай в горнооряховската болница с обвиненията срещу нашите медици в Либия. Становището на съсловната организация е категорично – лекарите от Горна Оряховица нямат никаква вина.

Според председателя на БЛС в случая със смъртта на 4-годишното дете в ИСУЛ грешката е 60% системна.

„Нямаме намерение да прикриваме колеги, които умишлено - било от незнание, било от немарливост, правят грешки и ще търсим начин да се освободим от такива хора” - каза д-р Райчинов.

Коментари