Публикация

Чувството за вина пречи на отслабването

Следващият път, когато се изпълните с чувство за вина, защото сте изяли едно парче кейк, си припомнете, че вината води до натрупване на тлъстини.


Причината е, че това чувство може да ви накара да се откажете напълно от здравословното хранене. Неотдавнашно проучване установило, че гузната съвест заради едно отклонение от диетата може да откаже хората от усилията за отслабване. Така че пропъждайте всякакви мисли за виновност, простете си и продължавайте напред.

В изследването учените са анализирали различията в отношението към храната и неговото отражение върху тялото. Те установили, че жените, които изпитват чувство за вина, когато нарушават диетата си, са с по-високо тегло от тези, които не се впечатляват от случайните забежки.

Според учените отношението на хората, които се самообвиняват, към спазването на диета е „всичко или нищо”. И една грешна стъпка ги кара да се откажат напълно от плановете за здравословно хранене.

Изследователите са откроили и 2 други групи с по-висока телесна маса и по-голям процент телесни мазнини: жените, които непрекъснато готвят, и „импулсивните консуматорки” – това са хора, които не обръщат внимание какво и колко ядат и използват яденето като средство за справяне със стреса, скуката и негативните емоции.

Учените достигнали до заключението, че отношението към храната оказва огромно влияние върху теглото и здравето.

Те подчертават, че най-правилното отношение е да приемаме храни, които съдържат полезни вещества и фибри и същевременно да бъдем по-толерантни към себе си и да не се обвиняваме, когато се случи да направим някое отклонение от диетата.

Коментари