Публикация

Краставици, мляко и вино – на война с цигарите

Ако сте взели правилното решение да откажете цигарите, диетолозите ще ви помогнат със специална диета.


Изследвания са доказали, че някои хранителни продукти намаляват никотиновия глад и предизвикват отвращение към тютюневия дим, без да прибавят килограми към теглото ви.

Краставиците и целината „развалят” вкуса на цигарите
Необходимо е само зеленчуците да се хапват непосредствено преди да запалите цигара. Вкусът й никак няма да ви хареса. А нали това е целта. Към салатата може да добавите домати или зелени чушки. Те съдържат никотин в малки количества, което ще ви помогне да превъзмогнете пристрастяването. Подобни несъвместими с цигарите свойства притежават още тиквичките, патладжанът, фасулът и аспержите. Ако изключите от менюто си алкохола, солената и пържената храна, ще намалите никотиновата зависимост.

Мляко за безмилостна битка с порока
Самите пушачи твърдят, че чаша мляко, преди да запалите, рязко разваля удоволствието от цигарения дим. Има и един не толкова хуманен начин – в такава битка всички средства са добри. Отворена кутия с цигари я потапяте в мляко, оставяте я да изсъхне и след това се опитвате да запалите. Вкусът е толкова горчив и неприятен, че след това дълго няма да ви се иска да посегнете към цигарите. Ако поискате да запалите нормални цигари, споменът за „млечните” поне за известно време ще ви възпира.

-brr-

Портокалов сок ще отнеме предимството на никотина

В организма на пушача много бързо се разрушава витамин С, а никотинът започва да го заменя. Специалистите твърдят, че ако унищожавате кутия цигари на ден, ще трябва да хапвате по килограм портокали, за да възстановите загубите. Естествено, по-добрият вариант е пресен сок, който ще възстанови баланса в организма и ще повиши неговите съпротивителни сили. В похода срещу никотина включете още лимони и френско грозде.

Броколито защитава белите дробове
Уникалните свойства на роднината на зелето се изявяват най-вече в защита на белите дробове от хронични заболявания, които са типични за пушачите. Това се дължи на съдържащото се в броколито вещество – сулфорапин. Той повишава активността на гена NRF2, който защитава клетките на белия дроб от увреждане вследствие на токсините в цигарите. Ако обаче пушите и ядете броколи, ефектът ще е нулев. Даже в големи количества зеленчукът ще е безсилен срещу никотиновата атака.

С червено вино отдалечавате рака
Изследователи от Южна Калифорния учудиха всички, а пушачите определено зарадваха, с твърдението, че чаша сухо червено вино на ден намалява риска от рак на белите дробове. Вероятността от появата на това заболяване при пушачи, които са употребявали умерено количество червено вино, се оказала с 60% по-ниска от подвластните на порока, които не са посягали към напитката на боговете. Тайната е в съдържащите се в червеното вино резвератрол и флавоноиди. Главното е да не се прекалява. Иначе ще ви се наложи да се лекувате не само от никотинова, а и от алкохолна зависимост.

-brr-

А ето от кои продукти трябва да се въздържате, ако имате намерение да се разделите с цигарите:


Кафе, чай, кола
Съчетание между кафе и цигари е много разпространено. Причината е, че кофеиносъдържащите напитки подобряват вкуса на тютюневия дим. Това са потвърдили 45% от пушачите, участвали в специално допитване, проведено в Северна Каролина.

Бонбони, шоколад, сладки плодове
Захарта активира тази част от мозъка, която е отговорна за чувството на удоволствие, затова организмът на човека започва да иска още повече наслада – в случая това е никотинът.

Коментари