Публикация

Все повече млади хора търсят информация за СПИН

41 са новорегистрираните ХИВ позитивни през 2010 г. в Пловдивска област, съобщи д-р Рада Бояджиева от сектор „Здравеопазване” в община Пловдив.


На 20 от тях диагнозата е била поставена в кабинета за анонимно изследване на СПИН в бившата Регионална инспекция за опазване и контрол на общественото здраве, като  възрастовата граница е в диапазон от 15 до 60 години.

По думите на д-р Бояджиева все повече млади хора търсят информация и се консултират за заболяването, а по време на традиционните акции средно по 200 души се изследват за СПИН. През миналата година близо 7000 хиляди души от Пловдив и областта са се тествали, а само за януари 2011 г. техният брой е 253.

Отново се наблюдава тенденция да се изследват предимно мъже, като през януари кабинета са посетили 174 мъже и 79 жени.

По данни на здравното министерство общият брой на официално регистрираните ХИВ серопозитивни лица у нас в края на 2010 г. е 1252, но реалният брой на инфектираните е три пъти по-голям. Разликата в броя се дължи на продължителното отсъствие на видими симптоми при болестта - между 5 и 10 години. По тази причина една значителна част от хората не знаят, че са инфектирани, обясни д-р Бояджиева. 

В тази връзка община Пловдив и Районната здравна инспекция организират на 13 и 14 февруари в изнесени мобилни кабинети акция  за безплатно тестване и консултиране. Кабинетите ще бъдат разположени до Централната поща и до разкопките на ул. „Хр. Г. Данов” в Пловдив.

Кампанията е част от съвместната инициатива на общината „Чисти ръце - добро здраве”.

Коментари