Публикация

Е-здравеопазване ще намали разходите в системата

Електронното здравеопазване ще осигури бърз и сигурен достъп до здравни услуги на всички граждани на Европейския съюз.


Това каза еврокомисарят по здравеопазване и защита на потребителите Джон Дали, който откри в София конференция по темата, преминаваща под наслов „Е-здравеопазване – европроекти и информационни системи за ефективна здравна грижа”.

Форумът е организиран от Министерството на здравеопазването в партньорство с фондацията „Електронно здравеопазване” и ICT Media.

Според Джон Дали въвеждането на електронното здравеопазване ще допринесе и за по-ефективното изразходване на средствата в сектора.

След въвеждането на електронна система във Великобритания са били спестени 20 на сто от общите средства за здравеопазване.

Изключително важно обаче е при изграждането на интегрираните електронни системи на страните-членки в ЕС те да са съвместими помежду си, обясни още еврокомисарят. Тъй като само по този начин може да се извършва обменът на информация.

В България е направено много в сферата на електронното здравеопазване и вече е време да се създаде интегрирана информационна система, отбеляза министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов. Според него българите са готови за въвеждането на електронното здравеопазване. Доказателство за това било, че почти половината са се включили в преброяването на населението чрез интернет.

Коментари