Публикация

Джон Дали: ЕК подкрепя България в предприетите стъпки в здравеопазването

България подхожда сериозно и предприема конкретни действия в областта на здравеопазването. Важна стъпка е и създаването на Агенция по безопасност на храните.


Това заяви еврокомисарят по здравеопазване и потребителски въпроси Джон Дали след срещата си с премиера Бойко Борисов.

Джон Дали обеща подкрепата на Европейската комисия за усилията, предприети от ресорните министерства в страната ни.

„Европа има единен пазар и свободно движение на продуктите през всички граници, поради което е много важно храната да бъде безопасна и това да се осигури във всяка страна. В противен случай един проблем в отделна държава би могъл да има огромни икономически последствия за цяла Европа”, допълни комисарят.

Той гарантира, че Европейската комисия ще компенсира България за предприетите мерки срещу разпространението на шап. „Винаги ще има инспекции и съдействие от нашите ветеринарни служби - преди всичко в контрола, в наблюдението на ситуацията”, поясни Джон Дали.

Той приветства поетия от правителството ангажимент за пълна забрана на тютюнопушенето на обществени места, планирано за 2013 г. 

„Нашите усилия в битката с разпространението на шап, както и по отношение на съвместните действия в областта на здравеопазването, се оценяват от Европейската комисия”, допълни от своя страна министър-председателят Бойко Борисов.

Той поясни, че по време на срещата еврокомисар Дали е бил запознат с концепцията за електронно здравеопазване, елемент от която е електронната здравна карта, както и с планирания по-висок бюджет за здравеопазване през тази година.

„Обсъдихме реализацията на проекти, по които България ще получи финансова помощ в размер на приблизително 150 млн. лв. за апаратура и модернизация на лечебни заведения”, допълни премиерът Борисов.

Той изтъкна, че страната ни е получила поощрението на комисията и по отношение на законодателството, свързано с генетично модифицираните храни.

Коментари