Публикация

Грипът носи букет от усложнения

Новата грипна епидемия има поне две съществени разлики с миналогодишната. На първо място, не преживяхме всеобщата паника, която през 2010 г. само попречи да възприемем обективно информацията за заболяването и начините за справяне с него.


Втората разлика е, че повечето хора вече разбраха, че вирусът има специфично лечение с противогрипни препарати. Въпреки че най-изпитаният от тях – ремантадинът, се използва успешно повече от 20 г., доскоро в масовото съзнание лечението на грипа се свързваше главно със симптоматични средства и антибиотици.

А ранното приложение на специалните противогрипни препарати е най-добрият начин за справянето с вируса и предотвратяването на неговите усложнения.


Ето какви са най-честите последици от инфлуенцата:

Дихателна система:
Вирусът бързо уврежда лигавицата на дихателните пътища и често се стига до пневмонии или бронхиолити. Рисковият контингент са пушачите, защото те са увредили локалната защита на белия дроб. Ресничките, които покриват отвътре дихателните пътища, са парализирани от токсините в цигарения дим и не могат ефективно да изтласкват чужди частици и болестотворните агенти. Рискови са и хората с придружаващи заболявания.
Ако в хода на грипа се появи силна и упорита кашлица, тя може да е първият синдром на пневмония. Задържането на температурата повече от 3–4 дни също е тревожен признак. Вирусните пневмонии често не се чуват на слушалка, затова при съмнение се прави снимка. При пневмония хронично болните, децата и старите хора трябва да са под постоянен лекарски контрол в клиника.

Уши, нос, гърло:
Тук болестта може да даде усложнение по кръвен път или чрез евстахиевата тръба. Най-често се развива остър отит. Той протича с болка в ухото, най-често едностранно, както и с намаление на слуха. Друга вероятност е да се развие възпаление на слуховия нерв. То може да протече и без болка, но с внезапното намаление на слуха едностранно или двустранно. Възпалението на слуховия нерв трябва задължително да се лекува в специализирана клиника, за да се намали опасността от трайно увреждане. Грипът сериозно засяга имунитета и общото състояние на организма, поради което след него могат да се развият и бактериални инфекции на гърлото, които протичат със силни болки, бели налепи и удължаване на периода с висока температура. Те се лекуват с антибиотици по лекарска преценка.

-brr-

Сърдечно-съдова система:

Грипът натоварва сърдечно-съдовата система чрез общата интоксикация на организма и чрез високата температура. Понякога може да се развие миокардит – възпаление на сърдечния мускул. Това усложнение може да започне по време на острия период или след като грипната инфекция започне да отшумява. Пациентите трябва да се обърнат към лекар при появата на необичаен нощен задух, ускорен пулс над 100 уд./мин, който се поддържа през целия ден, аритмия.

При кардиолога ще бъдат направени изследвания, които да потвърдят или отхвърлят развитието на сърдечни проблеми. Грипът може да усложни и задълбочи налична преди това сърдечна недостатъчност. Затова тези болни трябва рано да търсят компетентна помощ.

Отделителна система:
Вирусът може да отключи развитие на остър глумерулонефрит. Кръв в урината, задух, отоци и високо кръвно налягане са симптоми, при които трябва да потърсите помощ от нефролог. На второ място, може да се усложни налично бъбречно увреждане при пиелонефрит или при пациенти с потисната имунна система. Особено уязвими са болните с диабет, при които грипът може рязко да влоши бъбречната функция с необходимост от спешна хемодиализа. При повечето пациенти възникнала остра бъбречна недостатъчност в хода на тежка вирусна инфекция завършва с пълно оздравяване, но понякога може да се развие и хроничен глумерулонефрит, което е прогресиращо заболяване. При бъбречни оплаквания по време на или след грип трябва да се направи поне елементарно изследване на урината и на уреята и креатинина в кръвта. Появата на белтък в урината е симптом за бъбречен проблем.

Нервна система:
Понякога грипът дава възпаления на периферните нерви на горните и долните крайници, които са преходни, но в рамките на 1 до 2 седмици пациентите са в тежко състояние. Понякога остават проблеми от преживяното възпаление. Първите признаци са мускулни болки, изтръпване в крайниците, слабост, невъзможност за движение.
Друго усложнение са менингитите. Първи симптоми са главоболие, светобоязън, вратна стегнатост, повръщане, унесеност и сънливост. Лекуват се в болнична обстановка. Не е заразен самият менингит, а общата вирусна инфекция. При децата до 5–6 г. могат да се получат температурни гърчове, които по правило не са толкова опасни, колкото изглеждат на родителите.

Коментари