Публикация

КНСБ: Абсурдни решения в здравеопазването създават социално напрежение

На проведена късно снощи работна среща, председателствана от заместник-министъра на труда и социалната политика Красимир Попов, не се стигна до конкретно решение на проблемите, които създава новоогласеният Класификатор на професиите и длъжностите в България, съобщи КНСБ.


Представителите и експерти от Министерството на труда и социалната политика, Националната агенция за приходите, Националния осигурителен институт, работодателските организации и КНСБ не са постигнаха договореност за решение на особено тежкия проблем в областта на здравеопазването.

Според синдикалната организация административното решение да се изравнят медицинските сестри и лекари в една група с един минимален осигурителен праг от 780 лв. поставя под въпрос не само финансовата стабилност на болничното здравеопазване, но и създава допълнително напрежение между съсловните групи в него.

„Недоумение буди поведението на представителите на НАП, които съветват мениджърите на болниците да осигуряват на по-високите осигурителни минимални прагове от 780 лв., а да изплащат по-ниски възнаграждения. За да изпълняват необмислените промени, ръководителите на болнични заведения в страната са започнали да преназначават медицински сестри на по-ниската длъжност помощник-медицинска сестра в нарушение на закона, за да могат да ги осигуряват на договорения вече праг от 540 лв.”, посочва Конфедерацията на независимите синдикати в България.

КНСБ и работодателските структури настояват министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов спешно да свика заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, след като преговорите снощи са били провалени, за да се вземе бързо решение за създадената конфликтна ситуация.

Коментари