Публикация

Лютиво и пикантно – полезните подправки

Подправките са част от кулинарното изкуство, но участват и в медицината. Много билки и растения, използвани в готварството, всъщност са изключително полезни за здравето.


Въпреки че подправките се използват от векове заради своите лечебни свойства, изследователите и досега продължават да изучават качествата им.

Ето някои от предимствата на подправките:

Чили на прах (лют пипер): Горещата подправка облекчава болезнени стави. Изследванията показват, че капсаицинът в лютите чушки има противовъзпалително действие, което може да помогне за облекчаване на артритни болки и подуване.

Канела: Защитава срещу диабет тип 2 и сърдечни заболявания. Едно проучване открило, че около половин чаена лъжичка от ароматната подправка понижава кръвната захар, холестерола и триглицеридите в кръвта.

Чесънът: Подобрява здравето на сърцето. Консумацията му може да намали холестерола и триглицеридите в кръвта средно с 10 на сто.

Карамфил: Карамфиловото масло се използва срещу зъбобол, а антисептичните му свойства го превръщат в отлично средство за хигиенизиране на устата. Основната съставка в маслото е евгенол, която има противовъзпалителни свойства и може да спомогне за облекчаване на скованост и болка, свързани с артрит. Тази подправка загрява, което стимулира храносмилането.

Джинджифил: Джинджифилът съдържа антиоксиданти и предпазва от различни болести. Той успокоява спазмите и намалява газовете в храносмилателната система. Също така е отлично средство срещу гадене.

Коментари