Публикация

Стомашните киселини не са за подценяване

Започна тримесечна кампания, насочена към пациентите, които имат проблем със стомашните киселини. Основната й цел е да информира обществото по въпросите, свързани с този проблем, да запознае с възможните здравни усложнения, както и да стимулира извършването на профилактични прегледи.


Инициативата „Спрете стомашните киселини”, която ще продължи до края на април, се организира от Българското дружество по гастроентерология с подкрепата на фармацевтична компания „Астра Зенека”.

Специално създаденият за целите на кампанията сайт www.nexilini.bg съдържа ценна информация за рисковете, свързани със стомашните киселини. Сайтът предлага и възможност за попълване на валидиран въпросник „Гастроезофагеална рефлуксна болест”, който има стойност на предварителен преглед и може да послужи за поставяне на диагноза при посещение при гастроентеролог.

На откриването на кампанията Зоя Паунова, изпълнителен директор на „Астра Зенека”, изрази съпричастността на инициативата към проблемите на българското здравеопазване: „В близо 40-годишната дейност на компанията сме изповядвали и изповядваме убеждението да бъдем обществено отговорни и да участваме адекватно в процесите на диагностициране и превенция. Смятаме, че кампании като тази са важен фактор, който ще ни позволи да продължим да изграждаме висока здравна култура в България”.

 „Когато говорим за стомашните киселини е важно да имаме предвид понятието „качество на живот”, защото гастроезофагеалната рефлуксна болест като отражение върху качеството на живот на пациентите е сравнима със сърдечните заболявания. Последствията от нелекувано заболяване могат да бъдат много сериозни. Очаква се 600 българи годишно да развият карцином заради нелекувана рефлуксна болест”, каза полк. доц. Крум Кацаров, заместник-началник по учебно-научната дейност на Военномедицинската академия, началник на Клиниката по гастроентерология.

-brr-

Д-р Кунчо Трифонов, мениджър на IMS Health за България, цитира статистически данни от сравнение на характеристиките на фармацевтичния пазар в Европа и света, според които става ясно, че за разлика от останалите държави, в България медикаментите от тази терапевтична област дори не попадат сред първите десет.

„Това е ясен сигнал за подценяването на стомашните киселини като заболяване и високото ниво на самолечение в страната. За това е важно, от една страна, пациентите да бъдат диагностицирани навреме, а от друга - да използват колкото се може повече оригинални, а не генерични медикаменти”, допълни д-р Трифонов.

Кампанията „Спрете стомашните киселини” се провежда с некомерсиална цел и се стреми да осигури на страдащите от гастроезофагеална рефлуксна болест своевременна информация и възможност да получат квалифицирана медицинска помощ. В нея участват над 90 ДКЦ, аптеки и болнични заведения в София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен и Стара Загора, където хората ще могат да получат информационни материали за инициативата и да извършат преглед на базата на резултатите от валидирания тест от сайта www.nexilini.bg.

Коментари