Публикация

Все повече млади хора даряват кръв

Кръводаряването е високохуманен акт. Благодарение на него у нас са спасени стотици хиляди човешки живота, съобщи Министерството на здравеопазването.


През последните 10 години броят на кръводаряванията у нас е достигнал 160 417. Все повече млади хора даряват кръв. Само през миналата година в кръводарителски акции са се включили 140 зрелостници над 18-годишна възраст и 1856 студенти.
В сравнение с 2009 г. броят на студентите-кръводарители е нараснал със 628.

През миналата година 77 столичани са дарили кръв във временните пунктове на християнския празник Цветница, а 71 български мюсюлмани са последвали призива на Главното мюфтийство и също са се включили в акциите. Въпреки това нуждата от кръвни продукти е налице. Подобна е ситуацията и в световен мащаб.

Затова Националният център по трансфузионна хематология провежда периодично обучение на доброволци от Младежкия Червен кръст, които да привлекат за тази благородна кауза и други свои връстници.

За насърчаване на кръводаряването през тази година Министерството на здравеопазването и Националният център по трансфузионна хематология ще организират поредната кръводарителска кампания. В нея могат да се включат и представители на медиите. На 15 март от 9:00 до 14:00 часа ще бъде организиран кръводарителски пункт в НЦТХ.

Коментари