Публикация

Грижата за зъбите започва от раждането

Интервю с д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз.


Българчетата на 6-годишна възраст имат 4-5 временни зъба с кариес. 12-годишните – вече до 3 постоянни зъба с кариес. Всеки четвърти 18-годишен младеж има изваден поне 1 постоянен зъб.

Очаква се данните от най-новото проучване да са още по-неприятни – заради незнание, ниска хигиенна култура, дългогодишна абдикация на държавата от усилието, наречено профилактика. Напоследък за нея се говори, като акцентът на НЗОК е в ранното откриване на заболяването. Експертите обаче държат под профилактика да се разбира недопускането на заболяване.

Имаме държавна Програма за профилактика и заделени, макар и оскъдни, средства. Но щом само 33% от хората си купуват редовно паста за зъби, значи нещата далеч не опират само до пари.


Д-р Шарков, българите все още ли масово вярват, че „от зъб не се умира”?
За съжаление повечето мислят така: ако те заболи зъб, ще вземеш аналгин. Ако се подуеш или болката е непоносима, ще отидеш да ти извадят зъба. Само че хората без зъби са абсолютни инвалиди. Нито могат да се усмихват, нито да говорят добре, нито да сдъвкват храната. И когато тази функция се прехвърли на стомаха, става като филм на ужасите. Здравето на устата - на венците, зъбите, езика, бузите, на слюнчените жлези - е неделимо от общото здраве на човека. Господ ни е създал като една комплексна структура. Доказано е например, че рак на панкреаса може да се дължи на един зъб с гранулом и киста. Че миокардити или перикардити, болести на ставите, на отделителната система могат да се дължат на заболяване в устата. При частичното опадане на косата също се търси огнище някъде в устната кухина.

Фактът обаче, че само 20% от предвиденото в пакета по НЗОК до 18-годишна възраст се използва, говори за едно трудно изкоренимо нехайство.
Това е парадоксът. А децата имат право на един преглед годишно и четири дейности, това е разумен пакет. Но ролята на родителя е първостепенна. Важни са първите седем години на детето, по-важни са и първите седем на мама и тате. Защото родителят е този, който трябва да бъде добре обучен, мотивиран, в ценностната му система приоритетно да е здравето. Защото мама и тате, баба и дядо са тези, които трябва да водят децата поне 2 пъти годишно на зъболекар.

-brr-

С първото зъбче ли започват хигиенните грижи?

Още преди да са пробили зъбите, трябва да се обтрива устата с разредена кислородна вода всеки ден. Да не се храни детето с биберон нощем, да не се дава подсладена вода или биберон с мед. Всичко това не трябва да се прави и да се втълпи на семейството и на някои акушерки, защото те все още го препоръчват. А  пораженията на временните зъби, а оттам и на постоянните са жестоки. След като пробият на шестия месец зъби, детето трябва да свиква с четката. То отначало си играе с нея, но всъщност свиква с този предмет. Зъбите трябва да се четкат от ранна детска възраст. Има специални четки и напръстници за почистване на временните зъбки с паста за деца.

Но всичко започва от бременността. И аз задавам риторичния въпрос – колко бъдещи майки посещават зъболекар след установяване на бременността?
След това е много важна витамин Д профилактиката, начинът на хранене на детето. За бебето най-добро е кърменето, въглехидратите са елемент от храната, но с тях не трябва да се прекалява, особено с бялата захар. Защото тя е бич както за целия организъм, така и за зъбите.  

Профилактиката изисква много по-малко средства, отколкото могат да бъдат отделени за лечение. Лечението е каца без дъно. В денталната медицина с 1 лев за профилактика след време ще бъдат спестени 10 лева - както на отделния пациент, така и на хазната.
При зъболекаря родителите ще получат първо един обстоен преглед, на който ще разберат какво е състоянието на венците и зъбите на детето. Ако се налага, ще започнат лечение на зъбите и на венците, изправяне на кривите зъби, на захапката.

Ако родителите смятат, че това е скъпа козметична корекция?
Красива е естествената усмивка, в която зъбите са правилно подредени и венците са здрави. И това не е козметика, а една от основните предпоставки да не се допуска развитие на кариес. Поставянето на брекети решава проблема с кариеси, с гингивити, с пародонтопатиите... Естествено, заедно с редовна устна хигиена и правилно хранене, без изобилие на въглехидрати.

Коментари