Публикация

Само две аптеки в Силистренско отпускат лекарства с протоколи

Само две аптеки в цялата Силистренска област са сключили договор с НЗОК за отпускане на лекарства по протоколи, съобщава Центърът за защита правата в здравеопазването.


Става дума за медикаментите за лечение на инсулинозависим диабет, епилепсия, хронични вирусни хепатити, мултиплена склероза, някои лекарства за онкоболни и други.

Болните от региона били принудени всеки месец да пътуват до областния град, да се редят на дълги опашки. Честите липси на медикаменти принудили някои от пациентите да събират пари и да купуват инсулин от съседния румънски град Кълараш.

„До този момент мъките на тези тежко болни хора не са трогнали нито местните, нито централните здравни власти.
Отговорът на директора на районната здравна каса е, че не могат да накарат насила аптеките в областта да сключат договор с НЗОК. Естествено е, че договор насила не може да се сключи, най-малкото това не би било договор.

Нели Нешева обаче би могла, вместо да ни губи времето с обяснения как всичко е наред, да се заеме с проблема, който едва ли засяга само силистренци. Например като промени условията на НЗОК за сключване на договори с аптеки, така че повече от тях да видят интереса си да работят с институцията. Нали затова плащаме здравни вноски - да получим здравни услуги, а не да издържаме чиновници, чиято най-силна черта е да вдигат безпомощно рамене”, отбелязва пациентската организация.

Коментари