Публикация

Започват проверки за спазването на забраната за пушене

От днес здравното министерство започва проверки в цялата страна за това как се спазва забраната за тютюнопушене на обществени места. Те ще продължат до 18 март и в тях ще участват всички 28 регионални здравни инспекции.


Ще се проверява дали се спазват новите правила, които влязоха в сила в края на миналата година. Според тях пушене в закрити обществени места като ресторанти, питейни заведения, барове, хотели, гари, летища, транспортни средства, офиси, училища се допуска само ако има обособени помещения, които са изолирани с въздухонепроницаеми стени и плътно затварящи се врати.

Освен това тези места трябва да са по-малки от частите, в които не се пуши. В тях трябва да има и добра механична вентилация, отговаряща на всички технически изисквания. На вратите им трябва да бъдат поставени специални табели, които да показват, че помещения са за пушачи, както и че пребиваването на младежи до 18 години в тях е забранено.

В заведенията за хранене и развлечения с площ по-малка от 50 кв. м собственикът трябва да избере дали ще се пуши или не и да постави съответната табела на входната врата.

Обобщените данни от проверките ще бъдат готови до 25 март. Санкциите за нарушителите са регламентирани в Закона за здравето. За едноличните търговци са от 300 до 1500 лв., а за юридически лица - от 500 до 10000 лв. С глоба от 50 до 300 лв. ще се наказват физическите лица.

Министерството съобщава още, че и занапред ще води активна политика за спазването на мерките за забрана за пушенето на обществени места.

Тютюнопушенето е основен рисков фактор за възникване на много социално значими заболявания – онкологични, сърдечно-съдови и белодробни.
Употребата на тютюневи изделия е причина всяка година от рак по света да умират 1,5 милиона души. Рискът за непушач да заболее от рак на белия дроб например е с 20-30% по-голям, ако живее с пушач. Това е така, защото в цигарите се съдържат 46 канцерогенни вещества.

Пет години след спиране на тютюнопушенето вероятността да се заболее от рак на устата, гърлото, езофагуса и пикочния мехур намалява наполовина. Според изчисления на Световната здравна организация повече от 40% от случаите на рак са предотвратими, ако се избягват рисковите фактори като тютюнопушнето.

Коментари