Публикация

Пациентите в разградската болница си купуват сами храната

Ако си болен в разградската болница и искаш да се храниш, трябва сам да си намериш храна. От дълго време насам, болницата не осигурява храна за пациентите и всеки е принуден да оцелява както може, съобщава Центърът за защита правата в здравеопазването.


„На едни готвят роднините, други си купуват вафли и сандвичи от близките павилиони. По-заможните могат да си поръчат пица с доставка до леглото на болния. Това, че храненето на болните е част от лечебния процес, изглежда не вълнува никого. В разградската болница на мода е диетичното гладуване”, изтъква организацията.

Тя припомня, че варненската Университетска болница „Света Марина” отдавна кара болните да си плащат храната на „ресторантски начала”.

„Всеки лекар знае, че при лечението на редица болести се предписват специални диети, които са научно обосновани и разработени в детайли. Това, че болните не получават храна, не е защото лекарите не знаят да лекуват болните си, а защото НЗОК само за една-две години успя да докара лечебните заведения до просешка тояга.
И това са все „високотехнологичните” и „европейски” по думите на министрите университетски и държавни болници. Това са тези, които според правителството предоставят медицински услуги от най-високо качество. На тези, които междувременно не умрат от глад”, изтъква ЦЗПЗ.

Организацията отбелязва, че общинските власти в Разград вдигат рамене - болницата била държавна и те нямали ангажимент. Здравният министър и управителят на НЗОК също нямали ангажимент.

„В техния паралелен свят всичко е наред и всичко е спокойно. Постигнаха своя връх в качеството на медицинската помощ, оставяйки болните без храна. Следващата стъпка може да е да им спрат и водата. Така всеки, който оцелее, ще запомни за цял живот високото качество на медицина, осигурено от д-р Нанев, проф. Борисова, д-р Константинов и д-р Нешева. И да не забравят да благодарят на Бойко Борисов за новия ПЕТ-СКЕН, който „им купи”, но който се оказа не става за ядене”, допълва пациентската организация.

Коментари