Публикация

МЗ: Спешната помощ няма вина за смъртта на двегодишната Анастасия

Спешната помощ няма вина за смъртта на двегодишната Анастасия Георгиева. Това показа проверката на Министерството на здравеопазването и Регионалната здравна инспекция в София за адекватността на действията на Спешната помощ.


Момиченцето е починало още преди да бъде повикана линейка, съобщи здравното министерство.

По думите на родителите му двегодишното дете е получило леко неразположение около 5-6 февруари. В четвъртък следобед майката се е обадила на личната лекарка и се е уговорила с нея да отиде на следващия ден на домашно посещение. В петък в 15:00 часа личната лекарка е посетила дома на детето, като констатирала, че то няма температура, има хрема и отслабено дишане с удължено издишване.

Лекарката е преценила, че състоянието на момиченцето не налага спешна помощ и то може да бъде транспортирано с личен автомобил до Пета МБАЛ за уточняване на диагнозата. Лекарката уговорила приема на детето, след което си тръгнала. Родителите закарали детето си до болницата с личния си автомобил. По пътя обаче момиченцето спяло да диша. Бащата се е опитал да му направи изкуствено дишане и веднага го закарал в най-близкото лечебно заведение – 7-мо ДКЦ. Около 16:20 часа родителите влезли в поликлиниката. Още в коридора на ДКЦ-то те попаднали на личната лекарка-педиатър, която веднага приела детето в кабинета си. Тя установява, че то няма пулс, нито сърдечна дейност, нито дишане, а зениците му са разширени и не реагират на светлина – т.е. детето нямало признаци на живот.

Това установил и втори лекар, който работи в съседен кабинет. Въпреки това медиците започнали реанимационни дейности. Междувременно трима лекари позвънили на Спешна помощ, за да извикат реанимобил. 16:31 часа постъпил първият сигнал на телефон 112, а в 16:35 часа – в Спешна помощ. Най-близкият подходящ екип е бил в „Пирогов”, където лекарите са приключвали работа по друг случай.

Според разпечатката на GPS системата на Спешна помощ линейката е тръгнала от „Пирогов” в 16:47 часа и в 16:53 часа е пристигнала в 7-мо ДКЦ – т.е. линейката е стигнала до поликлиниката за 6,26 мин. В екипа е имало педиатър, както и всичко необходимо за извършването на реанимация. При пристигането обаче лекарите от Спешната помощ констатирали, че детето е мъртво.

Причината за смъртта на детето ще бъде установена след приключване на съдебно-медицинската експертиза. Тя ще бъде готова най-рано след 15 дни, съобщава още здравното министерство.

Проверка по целия случай днес започва и Изпълнителната агенция „Медицински одит” отново с участието на РЗИ-София и МЗ. По време на тази инспекция ще се ревизират действията на всички участници в оказването на медицинското обслужване. След приключването й резултатите ще бъдат оповестени.

Министерството напомня, че през изминалата година 831 965 души са получили медицинска помощ благодарение на 28-те спешни медицински центъра в страната. От тези пациенти 87 207 са били деца, 7 582 са реанимирани, над 200 хиляди са преминали през ЕКГ, а 113 496 са претърпели операции.

Въпреки това МЗ отчита, че в системата на оказване на спешна помощ има и проблеми. За тяхното преодоляване в момента ведомството подготвя концепция за развитието на сектора. Тя трябва да бъде готова до април тази година.

Коментари