Публикация

Само 40% от епилептиците в Европа получават подходящо лечение

Вчера за първи път беше отбелязан Европейският ден на епилепсията.


В продължение на три дни Европейският парламент в Страсбург е домакин на редица събития, на които присъстват представители на 26 пациентски организации и асоциации, свързани с епилепсия, от 20 европейски държави. Българският участник е Асоциацията на родители на деца с епилепсия (АРДЕ) с председател Веска Събева.

Днес се организира дискусионен обяд с членове на ЕП, чиито домакин е евродепутатът Гай Мичел. На срещата ще присъстват председателят на Международното бюро по епилепсия Майк Глин, президентът на Международната лига срещу епилепсия Моше Нико, както и представител от Световната здравна организация.

Като част от отбелязването на Европейския ден на епилепсията са организирани редица срещи с евродепутати. Асоциацията на родители на деца с епилепсия ще разговаря с българските членове на ЕП.

Предвижда се създаването на работна група от застъпници на епилепсията в Европейския парламент, която ще се председателства съвместно с Гай Мичел. Целта е да се подобри качеството на живот на всички хора с епилепсия и техните семейства в Европа. За това е необходимо осигуряването на мрежа за обмяна на опит, информация и данни за епилепсията между всички заинтересованите страни.

Днес е и официалното откриване на изложбата „Многото страни на епилепсията”. Тя показва ситуации от реалния живот на 6-те милиона души с епилепсия в Европа, като набляга на многото предизвикателства, пред които са изправени те.

Епилепсията е събирателен термин за голяма група от заболявания на мозъка, които се
характеризират с гърчове. Смята се, че 50 млн. души по света са с епилепсия, 6 млн. от тях живеят в Европа. На Стария континент всяка година се диагностицират 300 хил. нови случаи.

Според доклад на правителството на Англия, е доказано, че:

- всяка година в Европа има 33 000 случая на внезапната неочаквана смърт, причинена от епилепсия, от които 40% са предотвратими;

- с подходящо лечение до 70% от хората с епилепсия мога да се освободят от епилептичните припадъци, но въпреки това само 40% от хората с епилепсия на континента получават подходящо лечение;

- припадъкът може да бъде сравнен като вътрешна гръмотевична буря, следствие от необичайно изхвърляне на прекомерни количества нервните клетки;

- епилепсията е най-често срещаното сериозно мозъчно нарушение и е глобален проблем, който засяга всички възрасти, раси, социални групи и държави;

- 40% от децата с епилепсия имат затруднения в училище.

Коментари