Публикация

Фейсбук - губиш стара, намираш нова любов

Ако водите щастлив семеен живот, избягвайте Фейсбук! Според данни на британското издание „Дейли мейл” всеки пети развод в САЩ и Великобритания и всеки десети в Австрия се дължи на флиртове в социалната мрежа.


В миналото следите на изневярата се проследяваха по отпечатъци от червило по ризата, подозрителни ухания по пуловера или случайно намерени любовни бележки. Днес има нови начини за разузнаване, отбелязва Дойче веле.

Най-активната и агресивно растяща комуникационна мрежа Фейсбук с над 600 милиона регистрирани потребители от целия свят е идеалното място не само за завързване на флиртове и афери, но и за разкриването им. И не само! Измамени половинки използват Фейсбук-разследването си като доказателство в съда.

Опасен флирт във Фейсбук!

Според проучване на американската Академия по семейно право повече от 80% от адвокатите, занимаващи се с бракоразводни дела, използват като доказателство дейността на съпруга или съпругата в социалните мрежи. Като причина за развода често се назовава: Фейсбук-флирт!

Често потребителите забравят, че публикуваната информация е обществено достояние. И така се стига дотам, че отегчени партньори от дългогодишни връзки започват да търсят я първата си любов, я някой стар флирт или бивше гадже. Никъде търсенето не е по-лесно, отколкото във Фейсбук. Но както отбелязва председателката на Академията по семейно право Марлене Ескинд Моузез: „Никой не открива по-бързо подозрителни новини или пък коментари от измамения или мнителния партньор”.

Чрез публичното споделяне на личния си живот, хората стават все по-уязвими. Освен това огромният брой на леснодостъпни платформи за запознанства подтиква към изневяра. Дори и защитните пароли не помагат. В последните години се забелязва бум на компютърни фирми, които срещу съответното заплащане получават пълен достъп до централния компютър на съответната мрежа или платформа, а от там и директно към личната кореспонденция на измамника. Предлага се и специален софтуер за проследяване на цялото сърфиране в интернет.

Проблемът не е в мрежата

По този начин млада англичанка разбира чрез Фейсбук, че съпругът й е подал молба за развод. Друга млада британка прекратява брака си, след като открива, че съпругът й има онлайн афера. Дори звездите не остават пощадени: световно известната Ева Лонгория също се разделя със съпруга си след като разкрива негова връзка с друга жена - отново с любезното съдействие на Фейсбук.

Брачният консултант Тери Риъл смята, че някои от Фейсбук-потребителите си създават парелелна онлайн действителност, за да изживяват тайни страсти или влечения. Както Риъл казва пред „Дейли Мейл”: „Не Фейсбук е проблемът, а отслабващата с времето любов между брачните партньори”.

Коментари