Публикация

Държавата не успя да увеличи дела си в МБАЛ „Пловдив”

Общото събрание на акционерите на МБАЛ „Пловдив” гласува против вдигането на уставния капитал на дружеството.


На събранието присъстваха представители само на 6 общини, като Пловдив, Съединение, Родопи и Лъки гласуваха срещу вдигането на капитала, община Първомай – „въздържал се”, а Хисар и представителят на държавата се обявиха „за”.

Това е  четвърти опит от страна на държавата за вдигане на капитала си с 4 милиона 740 хиляди лева, обясни представителят на община Пловдив в общото събрание на дружеството Дани Каназирева.

„За пореден път попитах за какво точно са похарчени тези пари и поисках разбивка на разходите, която да докаже, че средствата действително са инвестирани в болницата. Представителката на държавата ми отговори, че нямам право да искам такава информация, това е юридическо безумие и тотална некомпетентност”, заяви независимата общинска съветничка.

По думите на директора на болницата д-р Аргир Аргиров държавата е дала парите като субсидия на лечебното заведение през периода 2007-2009 г. Средствата са отпуснати по време на предишното ръководство на болницата и са изразходвани за апаратура, ремонт на отделението по образна диагностика, което пострада от наводнението през 2008 г., както и за покриване на просрочени задължения.

Д-р Аргиров обясни, че когато е поел управлението на болницата, общите задължения са били в размер на 8 милиона лева. В момента дълговете са в размер 6 милиона, но за  2010 г. здравното заведение излиза със 370 хиляди лева на печалба. Според него в момента общините, въпреки че са акционери в болницата, нямат интерес да инвестират  собствени средства в нея, защото си имат общински здравни заведения, които трябва да издържат.

Дори и да се промени уставният капитал в полза на държавата, това няма да се отрази пряко на лечението на пациентите и работата на лекарите, коментира д-р Аргиров.

Той е категоричен, че са немислими твърденията за скрито одържавяване на болницата, защото тя и според новата здравна карта остава в забранителния списък. По думите му от всичките 25 областни болници само в пет, между които и пловдивската, все още не е вдигнат уставният капитал.

От своя страна Дани Каназирева уточни, че ще поиска среща с кмета Славчо Атанасов, за да му предложи да заведат дело и общината да си върне изцяло собствеността върху болницата.

„Държавата придобива 51% от дяловете в бившите окръжни болници през 2000 г. на базата на промяна в Закона за лечебните заведения, която през 2001 г. е обявена за противоконституционна с решение на Конституционния съд”, обясни Дани Каназирева правните основания за внасянето на подобен иск.

Коментари