Публикация

Инициатива за профилактика на рака на маточната шийка

Продължава организираният от ДКЦ „Токуда” Месец на профилактиката на рака на маточната шийка. Срокът на кампанията се удължава до края на март, съобщиха от лечебното заведение.


Комплексните прегледи ще се извършват в Сектора за превантивна медицина на диагностично-консултативния център. За информация и записвания са разкрити телефони - 02/403 4000 и 02/403 4910.

Новост в кампанията е въвеждането на типизация. Тя има за задача да определи и докаже чрез ДНК анализ на кой от подтиповете на човешкия папилома вирус (HPV) е носител пациентът. Най-високо рисковите щамове на HPV са 16 и 18, които съответно са причина за рак на маточната шийка в 70% от случаите.

ДКЦ „Токуда” въвежда единствения валидиран тест за ранна диагностика, който позволява разграничаване на клинично значими инфекции с високорискови HPV щамове. Тестът е одобрен от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) и притежава валиден европейски сертификат, издаден от Европейската агенция по лекарствата (ЕМЕА). Друга уникална характеристика на теста е, че в комбинация с цитонамазка гарантира 100% достоверност на резултатите.

Над 400 жени са прегледани в рамките на кампанията до момента, като при 44 от тях е открито носителство на човешки папилома вирус и е предприето необходимото лечение. Останалите жени ще продължат да бъдат обект на профилактично наблюдение, като им е препоръчана ваксинация срещу доказания причинител на рака на маточната шийка – HPV вируса.

И в удълженото време на кампанията пациентите ще могат да се възползват от промоционалните диагностични пакети, чийто оптимален вариант включва преглед, цитологично изследване, колпоскопия, тестване за носителство на човешки папилома вирус и типизация на подтиповете при HPV положителни резултати.

Ще бъде запазено и намалението на стойността на различните по обем профилактични пакети с 35%, като срокът за записване се удължава до 31 март.

Коментари