Публикация

Инициатива за профилактика на рака на маточната шийка

Комплексните прегледи ще се извършват в Сектора за превантивна медицина на диагностично-консултативния център. За информация и записвания са разкрити телефони - 02/403 4000 и 02/403 4910.

Новост в кампанията е въвеждането на типизация. Тя има за задача да определи и докаже чрез ДНК анализ на кой от подтиповете на човешкия папилома вирус (HPV) е носител пациентът. Най-високо рисковите щамове на HPV са 16 и 18, които съответно са причина за рак на маточната шийка в 70% от случаите.

ДКЦ „Токуда” въвежда единствения валидиран тест за ранна диагностика, който позволява разграничаване на клинично значими инфекции с високорискови HPV щамове. Тестът е одобрен от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) и притежава валиден европейски сертификат, издаден от Европейската агенция по лекарствата (ЕМЕА). Друга уникална характеристика на теста е, че в комбинация с цитонамазка гарантира 100% достоверност на резултатите.

Над 400 жени са прегледани в рамките на кампанията до момента, като при 44 от тях е открито носителство на човешки папилома вирус и е предприето необходимото лечение. Останалите жени ще продължат да бъдат обект на профилактично наблюдение, като им е препоръчана ваксинация срещу доказания причинител на рака на маточната шийка – HPV вируса.

И в удълженото време на кампанията пациентите ще могат да се възползват от промоционалните диагностични пакети, чийто оптимален вариант включва преглед, цитологично изследване, колпоскопия, тестване за носителство на човешки папилома вирус и типизация на подтиповете при HPV положителни резултати.

Ще бъде запазено и намалението на стойността на различните по обем профилактични пакети с 35%, като срокът за записване се удължава до 31 март.

Коментари