Публикация

Сам да си приготвиш здравословен хляб

Приготвянето на хляб е едно от най-старите занимания на човека. „Да си изкарваш хляба” все още е синоним на „да работиш”. Но с развитието на машинариите вече буквално всеки може да си вади хляба от... хлебопекарната.


Казват, че бухналият хляб бил открит от роби на египетския фараон случайно, като спонтанна ферментация на тестото, а после нарочно предизвикана от ферментиращ гроздов сок или хмел. Хлебопроизводството става обществен занаят едва в разцвета на Римската империя, когато се появяват първите пекарни. В средновековна Европа хлябът се превръща в основна храна, дори се използва вместо чиния.

И така векове, докато на човека не му писнало да мята тестото в пещта, затова измислил и такава машина. Първите домашни хлебопекарни са японско изобретение от средата на 80-те години на миналия век. Сега уредът присъства в много домове навсякъде по света.

Напоследък и у нас хлебопекарните се продават като топъл хляб. Какви ли не самуни се предлагат в магазините, но често не знаем какво хапваме и колко набухватели и консерванти съдържа. Пък и редовно ни плашат с вдигането на цената.
Едно от големите предимства на хлебопекарните е, че месите и печете бързо домашен хляб по ваш вкус и без незнайни съставки.

Различните машини пекат от половин килограм до малко над кило и половина самуни.
Преди да платите, проверете дали има подробна инструкция за работа на български език и книжка с основни рецепти. В началото този рецептурник ще ви трябва, а като овладеете майсторлъка, можете да експериментирате.

Ако искате да ядете различни видове, си вземете с опция „За добавки”. Машината сама ще ви даде сигнал кога да сложите различни семена и подправки - маково, тиквено, слънчогледово семе, сухи плодове или каквото друго пожелаете. Ако хлебопекарната не разполага с такава програма, добавките може да поставите по време на месенето.
Една от най-важните функции на машината е приготвянето на тесто. Просто сипвате продуктите във формата и след час и половина имате втасало тесто за пици, кифлички, погачи, пирожки и други вкусотии.

Цените на хлебопекарните варират от 70 до 400 лева. Зависят от мощност, капацитет, различни видове дисплеи, контролен прозорец, избор на големината на хляба. Хлебопекарните имат различен брой и вид програми, както и възможни комбинации. Някои са с функция за поддържане на хляба топъл до час след изпичане, разни диетични програми, за кексове, багети, традиционен хляб, пълнозърнест, безсолен, козунак, франзела, паста, за приготвяне на конфитюр или мармалад. Има и програми и приставки за квасене на кисело мляко. Доста от моделите предлагат и настройване на препичането: светло, средно, тъмно.

Обикновено в инструкцията е написано колко дълги са отделните цикли на печене. Сред набора от програми е и бърз режим, при който хлябът става по-бързо, но пък не бухва много.
Ако не сте наясно как се прави тесто за кроасани, гевреци или козунаци, следвайте рецептите и оставете другото на машината. Дори и за приготвяне на домашно сладко. 
Новите модели имат вграден таймер за около 13 или 15 часа отложено печене. Просто слагате тестото в тавата, настройвате таймера и хлябът е готов, когато искате.


-brr-

Технологията при всички машини за хляб е една и съща. Във всяка от тях има форма с незалепващо покритие и дръжка. На дъното е вградена перка за разбъркване на тестото. Съставките се сипват във формата и тя се поставя в машината. След това капакът се затваря, уредът се настройва на необходимия режим, избира се степента на изпичане и се включва.

След около 3 часа и половина ще разполагате с пресен и вкусен хляб.
Машината може да изпече самун с лук, сушени гъби или домати, печени пиперки, кубчета бекон, пушени колбаси... Не трябва да сте майстори, а само да изпълните инструкциите за експлоатация на вашата хлебопекарна.

Добре е всички продукти да са със стайна температура. И не икономисвайте от качеството на брашното. Внимавайте с дозировката и последователността на добавяне на съставките според рецептата. Както и при фурната, добрата домакиня не отваря капака по време на работа на хлебопекарната. Подбирате избраната от вас програма и чакате съобщение, че хлябът ви е готов.

Тъй като домашният хляб не съдържа изкуствени консерванти, съхранението му е 2-3 дни. Хлебопекарната меси домашен хляб по всяко време, но изчисленията дали е по-евтино или по-скъпо от магазина зависят изцяло от хранителните ви навици. Често домашният хляб излиза по-солен откъм цена, но поне знаете какво хапвате.

Коментари