Публикация

Кашлицата – болест или симптом?

Една от най-честите причини за консултация при лекар, особено при децата, е кашлицата. Сама по себе си тя не е заболяване, а симптом, който може да бъде израз на различни остри и хронични болести и състояния.


Но човек кашля и инцидентно, напр. при задавяне, неправилно гълтане, дишане в замърсена с дим и прах среда. Кашлицата е един рефлекторен акт, чрез който организмът се опитва да очисти дихателните пътища от попаднали чужди частици или микроорганизми.

Причините
Най-общо една кашлица може да бъде предизвикана от две големи групи причини – белодробни и извънбелодробни. Друго разделение на кашлицата е според това дали тя е следствие на възпалително, или на невъзпалително заболяване. Важното е при всяка кашлица да се установи причината, за да се предприеме правилно лечение.

В сезона на вирусните инфекции кашлянето е обичайна картина. Малките деца кашлят дори и при невинна хрема, защото секретите от носа им се стичат по задната стена на гърлото и предизвикват съответния рефлекс.

Възпаленията на гърлото също предизвикват суха дрезгава и непродуктивна кашлица. Грипът и другите респираторни вируси обикновено предизвикват кашлица, която е съчетана с температура, обща отпадналост, хрема. Ако първоначалната вирусна инфекция се усложни с бронхит или пневмония, кашлицата се засилва и задълбочава, започва отделяне на зеленикави секрети, които говорят за развитие на бактерии, общото състояние се влошава.

Как да помогнем
При децата е важно родителите им да ги наблюдават внимателно. Трябва да отчитат дали кашлицата е силна, постоянна, спастична и дали причинява задух, или е просто едно подкашляне. Общото състояние на детето също е важно – храни ли се, енергично ли е, има ли висока температура. Ако едно малко дете кашля постоянно и има задух или пък температурата му е над 38,5 градуса, трябва бързо да бъде прегледано от лекар. Но при запазено общо състояние, субфебрилна температура (до 37,5 – 37,9 градуса) и лека кашлица прегледът може да бъде в планов порядък. В такъв случай родителите могат да помогнат в началото със симптоматични средства. Те са много важни, защото малките деца трудно откашлят жилавите секрети и могат да повръщат от кашличните пристъпи. Затова се дава подходящ сироп за кашлица, въздухът в стаята се овлажнява, детето трябва да приема повече течности.

От сиропите в аптечната мрежа особено подходящ е Ен-Ти-Тус. Той е стандартизиран препарат на билкова основа, с който може да се започне още в началото на заболяването. Децата го приемат безотказно, защото е с приятен вкус. Този сироп не съдържа алкохол, а билковите екстракти имат комплексно меко действие в няколко посоки – облекчаване на болката в гърлото, втечняване на жилавите секрети и омекотяване на кашлицата. Сиропът е подходящ и за суха, и за влажна кашлица. Той успокоява децата, без да потиска центъра на дишането. А при малките е опасно да се дават силни препарати за потискане на кашлицата именно защото те действат и на центъра на дишането. Затова се препоръчват сиропи, които облекчават състоянието, без да имат странични ефекти.

Ако кашлицата продължава
Когато една кашлица продължава дълго след излекуване на остро заболяване, трябва да се търсят допълнителни причини за нея. Често децата имат т.нар. рефлукс – връщане на стомашносъдържимо към хранопровода и гърлото, което предизвиква кашлица, особено нощем. Някои алергични състояния също протичат с упорита кашлица. Астмата, коклюшът и туберкулозата са само част от заболяванията, които трябва да бъдат изключени като причина за дълго кашляне. Това може да стане единствено чрез консултация с детски пулмолог.

Коментари