Публикация

Над 100 медици протестираха в Пещера

Над 100 лекари, медицински сестри и служители на многопрофилната болница в Пещера протестираха на пътя за Батак срещу здравната каса в Пазарджик заради неяснотата при определянето на бюджетите на здравните заведения.


Според тях прогнозните разчети за 2011 г. са направени така, че бюджетът на здравното заведение да бъде намален с 25 процента.

„Има правила и методика, по силата на които се определят делегираните бюджети на болниците за 2011 г. Те са раздадени на всички директори на болници в пазарджишката болница и аз очаквам да бъдат подписани договорите”, обясни директорът на РЗОК-Пазарджик Анета Шопова.

Тя категорично отрече към пещерската болница да има негативно отношение и не поиска да коментира протеста на лекарите.

Според директора на болницата в Пещера обаче д-р Стоил Апостолов яснота няма и въпреки че управителите са дали прогнозни бюджети към момента, никои от тях не знае с какви пари ще разполага през следващите месеци. Той е категоричен, че малките болници ще бъдат притиснати точно чрез този финансов механизъм и това ще доведе до тяхното затваряне.

„В един момент ние няма да може да обслужваме нашите пациенти, така ще се породи  напрежение между нас и тях”, посочи д-р Апостолов.

По думите му не е справедливо изкуствени механизми да определят бъдещето на една болница. Това трябва да направят пациентите, парите трябва да следват тях, което пък ще покаже, че след като болните искат да се лекуват в определена болница, това ще гарантира и нейната необходимост в системата.

Медиците настояват да бъде проведена официална среща, на която да се изясни  методиката и начинът на формиране на бюджетите на болничните заведения за годината.

По време на протестните действия работният процес в пещерската болница не беше прекъсван, дежурни лекари обслужваха пациенти.

„Ако не бъдем разбрани, ще поискаме оставката на директора на пазарджишката здравната каса”, заяви д-р Апостолов. Като следваща стъпка медиците ще потърсят и подкрепата на колегите си от страната.

Днешният протестен митинг беше подкрепен от кметовете на Пещера, Брацигово и Батак.

Коментари